IOS 18 kan låta användare ignorera rutnätet på hemskärmen

Postat:
09:54 - 2024-06-08
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
3
IOS 17

Bortsett från tillskottet av widgetar och en ny sida med automatisk app-gruppering har hemskärmen i IOS varit i stort sett likadan år efter år. Enligt flera tidigare rykten kommer Apple till sist låta användare lägga ikoner var de vill på hemskärmen, så att inte alla ikoner längre måste ligga efter varandra med övre justering.

Mark Gurmans senaste rapport på Bloomberg antyder dessutom att IOS 18 kommer låta användare ignorera rutnätet helt och hållet. Om uppgiften stämmer skulle det med andra ord gå att placera ikonerna i exempelvis en cirkel, eller hur som helst utan att ikonerna automatiskt hoppar till närmaste rutnätspositionen.

Detta låter på gränsen till opraktiskt, men kanske är det en valfri inställning. Apple brukar dessutom vilja sätta en egen spinn på funktioner andra aktörer sedan länge erbjudit. Gurman skriver även att användare kommer kunna ändra ikoners färger. Android har numera inbyggda ikonteman men då får alla ikoner samma färg. I Apples tappning sägs det gå att ändra färgerna fritt, vilket exempelvis skulle kunna utnyttjas för kategorisering eller för att skapa en unik look.

Årets WWDC börjar på måndag och då lär vi få höra om alla nyheterna för Apples olika operativsystem och produkter.