Watch – här är Apples första smartklocka [Konkurrensen]

Postat:
20:33 - 2014-09-09
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
161

Utöver att hoppa på tåget med stora smartphone-skärmar ikväll har Apple även gett sig in i marknaden för smartklockor. Apples första handledsenhet heter kort och gott Watch. Enheten har en skärm med vad Apple kallar Retina-upplösning – ett löst begrepp med betydelsen att företaget anser att pixlarna sitter så tätt att ögat inte kan urskilja enskilda bildpunkter.

Dyraste modellen täcks av reptåligt safirglas. Apple har satsat på ett originellt navigationssystem för klockan, då den går att styra genom en knapp på högersidan. Knappen kan utnyttjas till att förstora innehåll, scrolla i listor och meddelanden, samt göra markeringar. Tanken är att användaren ska kunna navigera i gränssnittet utan att skymma den relativt lilla pekskärmen.

apple-iwatch-pressbild-1

Infraröda lampor på baksidan, tillsammans med fotosensorer, mäter användarens puls. Precis som övriga smartklockor är Watch delvis tänkt att fungera som träningstillbehör och den kan hålla koll på bärarens aktivitet. Urtavlorna går att byta ut, i stil med Android Wear och handledsenheter från Sony.

Enheten är konstruerad av rostfritt stål, aluminium och rentav 18-karats guld (sistnämnda materialet gäller sannolikt en särskild modell). Apple har inte satsat på en design som liknar ett traditionellt runt armbandsur, likt Motorola och LG. Skärmen har istället en avlång form. Watch kommer säljas med sex olika armband, vilka går att byta själv. Själva klockan säljs i två storlekar och med tre olika ytbehandlingar.

apple-iwatch-pressbild-7

Företagets första smartklocka använder trådlös laddning, men Apple berättar inte vilken teknik som används. Watch har självklart grundläggande smartklocksfunktionalitet, som att kunna läsa aviseringar från smartphone, se kalenderinlägg och diktera meddelanden. Enheten har även stöd för Apples röstassistent Siri och inbyggd navigering via Maps. Vi uppdaterar artikeln när vi fått reda på pris, tillgänglighet och fler tekniska detaljer.

apple-iwatch-pressbild-101 apple-iwatch-pressbild-10apple-iwatch-pressbild-2 apple-iwatch-pressbild-3 apple-iwatch-pressbild-4 apple-iwatch-pressbild-5 apple-iwatch-pressbild-6