Jämförelse mellan Sony SmartWatch 2 och Samsung Galaxy Gear

Vilken klocka verkar bäst på pappret?

Postat:
15:13 - 2013-09-08
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
79

Det kryllar av smartklockor på gräsrotsfinansieringssajter som Kickstarter och IndieGogo, men av de stora mobiltillverkarna är det bara Sony och Samsung som nyligen presenterat försök till intelligenta armbandsur. I slutet av juni visade Sony upp sin SmartWatch 2, som är uppföljaren till fjolårets SmartWatch vilken i sin tur har LiveView som föregångare.

Samsungs handledsenhet Galaxy Gear kom i onsdags och det är den sydkoreanska tillverkarens första moderna manick av den här typen, även om tillverkaren satsat på smartklockor flera gånger tidigare. Vi ska nu ställa SmartWatch 2 och Galaxy Gear mot varandra och jämföra enheterna på pappret. Vilken av tillverkarna verkar ha lyckats bäst med att sätta en dator på handleden år 2013?

Skärm

samsung-galaxy-gear-officiell-bild

Båda enheterna har kapacitiva pekskärmar: Galaxy Gears OLED-skärm är 1,63 tum stor medan SmartWatch 2 fått en transflektiv 1,6-tumsskärm (LCD). Samsungs skärm är mer pixeltät då den har 320 x 320 pixlar, att jämföra med de 220 x 176 pixlarna i Sonys klocka.

Enligt Sony är skärmen i SmartWatch 2 optimerad för god läsbarhet utomhus i solljus. OLED-skärmar är inte kända för att vara bra på den punkten, så det är möjligt att SmartWatch 2 har en fördel vid utomhusanvändning.

sony-smartwatch-2-promo-3

Hårdvara och anslutningar

Enligt Samsungs ena hemsida har Galaxy Gear en dubbelkärnig 800MHz-processor, vilket dock har visat sig vara felaktig information då chippet är enkelkärnigt. Den har vidare 4GB lagringsutrymme, 512MB RAM, en 1,9MP-kamera, Bluetooth 4.0 BLE, accelerometer, gyroskop, två mikrofoner och en högtalare. Enheten kan både spela in och spela upp video i 720p.

Kameran i Galaxy Gear

Kameran i Galaxy Gear

Det innebär att Galaxy Gear har fler hårdvarufunktioner än Sonys motsvarighet. Sony anger inte chipp eller mängd arbetsminne och SmartWatch 2 har varken kamera, accelerometer, gyroskop, högtalare, mikrofoner eller lagringsutrymme – i alla fall nämns inget om det på tillverkarens hemsida. SmartWatch 2 erbjuder Bluetooth 3.0 och till skillnad mot Galaxy Gear har den utrustats med NFC (närfältskommunikation). Gear har bara NFC i sin särskilda laddningsstation.

SmartWatch 2 har en IP57-certifierad konstruktion vilket innebär att den tål väta. Klockan ska gå att använda i ösregn utan problem, men användare bör till exempel inte bada med den.

Armband och anpassningsbarhet

sony-xperia-z-ultra-smartwatch-2-bilder-22

Sonys smartklocka bjuder på utbytbara armband och säljs med antingen metall- eller silikonarmband. Silikonarmbanden har en rad olika färger. Användare kan dessutom byta ut armbandet mot vilket vanligt armband som helst med 24mm-standard.

samsung-galaxy-gear-promo-farger-1

Armbandet för Galaxy Gear går dock inte att byta på egen hand, vilket är en nackdel ifall det skulle råka gå sönder. I armbandet sitter både enhetens kamera och högtalare så enhetens utseende kan inte påverkas i efterhand, även om Galaxy Gear finns att tillgå i många olika färger (se bilden ovan).

Appar, gränssnitt och funktioner

SmartWatch 2

SmartWatch 2

Appar spelar en central roll i både Galaxy Gear och SmartWatch 2. Sonys smartklocka har enligt utsago runt 200 appar i Play Store, medan det enligt Samsung kommer släppas ett 70-tal appar för Galaxy Gear. Båda tillverkarna menar att apputbudet kommer växa.

Grundtanken med enheterna är de ska fungera som en extra skärm för din smartphone. Det innebär att de kan styra musikuppspelning, visa aviseringar, mejl, kalenderinlägg, samtalshistorik, och så vidare. Eftersom manickernas funktionalitet kan utökas genom applikationer är det dock svårt att sammanfatta exakt vad de kan göra. SmartWatch 2 sägs bland annat få en app som gör att klockan kan användas som fjärrutlösare åt mobilens kamera.

Gränssnitten styrs genom tryck och gester på pekskärmarna. SmartWatch 2 har till skillnad mot Gear även tre kapacitiva knappar under skärmen: Tillbaka, Hem och Meny. Galaxy Gear bjuder på några finesser som Sonys klocka saknar. Enheten går att genomföra samtal med, tack vare dess inbyggda mikrofoner och högtalare. Förvisso kan SmartWatch 2 också användas till att starta samtal, men då krävs att ett Bluetooth-headset är anslutet.

Galaxy Gear

Galaxy Gear

Samsungs handledsenhet har en röstassistent, närmare bestämt S Voice som även finns för tillverkarens mobiler. Användare kan exempelvis genom S Voice ställa frågor, skriva meddelanden och sätta alarm på mobilen. Om du läser ett meddelande på Gear och sedan byter till din smartphone, visas det meddelandet automatiskt (Smart Relay) på nallen. Enheten har för övrigt en inbyggd stegräknare.

När Galaxy Gear är längre än 1,5 meter från en ansluten mobil blir telefonen automatiskt låst, för att sedan låsas upp igen när klockan är tillräckligt nära. Gear kan dessutom få en ansluten smartphone att vibrera, blinka och ringa, så den blir lättare att hitta. Dessa funktioner har dock ett pris, vilket vi diskuterar i nästa avsnitt.

Batteritid och laddning

sony-smartwatch-2-promo-3

Om klockan alltid är påslagen ska en laddning för Sony SmartWatch 2 räcka i runt sju dagar vid måttlig användning, medan den sägs ha 3 – 4 dagars uthållighet vid ”normalanvändning”. Enheten laddas via vanlig microUSB-port, direkt i klockan.

Galaxy Gear har ett 315mAh-batteri som enligt Samsung räcker till runt en dags användning. Även Samsungs enhet laddas via microUSB-port, men Gear behöver först placeras i en särskild station för att kunna laddas. I denna station sitter även NFC.

Laddningsstationen för Gear

Laddningsstationen för Gear

På den här punkten ser SmartWatch 2 ut att vara den klara vinnaren, då den erbjuder längre batteritid och smidigare laddning.

Kompatibilitet

SmartWatch 2 är enligt Sony kompatibel med alla Androidtelefoner som kör Android 4.0 Ice Cream Sandwich eller senare.

Galaxy Gear har som kontrast en mycket snäv lista över kompatibla enheter. Just nu är det egentligen bara Galaxy Note 3 som fungerar tillsammans med manicken. Galaxy S4 ska bli kompatibel med Gear genom framtida firmwareuppdatering och likaså enheter som Note 2 och Galaxy S3. Gear verkar dock oavsett alltid kräva en Galaxy-smartphone, till skillnad mot SmartWatch 2 som fungerar med i stort sett vilken modern Androidtelefon som helst.

Pris och tillgänglighet

Enligt svenska pressreleasen kommer Galaxy Gear att släppas i slutet av september för 2600 kronor. Vi har även hört oktober som potentiellt releasedatum. Just nu pendlar priset mellan 2700 – 2850 kronor i butiker som Webhallen och Komplett.se.

Sony SmartWatch 2 förväntas komma i oktober med en betydligt lägre prislapp. Modellen med metallarmband går i skrivande stund på 1850 kronor, medan silikonvarianten kostar 1650 kronor.

Slutsats

Vilken enhet som är bäst är omöjligt att avgöra utan att först ha testat båda modellerna grundligt, men valet handlar säkert mycket om vad du är ute efter. Prioriterar du batteritid, vattentålighet, pris, kompatibilitet och att kunna använda egna armband kan SmartWatch 2 vara det bättre valet på pappret.

Galaxy Gear är mindre uthållig (behöver laddas varje dygn) och saknar IP-certifiering sägs erbjuda en lägre form av IP-certifiering (IP55), men har å andra sidan begåvats med finesser som accelerometer, gyroskop, 1,9MP-kamera, mikrofoner, högtalare, lagringsutrymme och röstassistent.

Är det någon av enheterna som får dig att vilja slå till och i så fall varför? Höstens duo av smartklockor från jättar kan få svårt att övertyga tillräckligt många och dessa handledsenheter kommer sannolikt fortsätta att vara en nischad produkt ett tag till. Det kan eventuellt vara upp till Apple, Google och LG att få smartklockan att bli mainstream.