Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Kan 2011 leva upp till ett fantastiskt 2010? [Krönika]

Postat:
18:50 - 2010-12-31
Skribent:
upnorth
Kommentarer:

2010 var ett fantastiskt år för Android. Fler och fler tillverkare gjorde sin debut som både pressade fram tekniken och prestandan men gav oss också ett större spektra prismässigt som framför allt gjorde smartphones mer prisvärda än någonsin. 2010 gav Android en egen identitet istället för att bara vara en nördig iOS-kopia; Android har blivit synonymt med prisvärdhet och valbarhet vilket är två av de bästa adjektiven som finns för hemelektronik.

Jag har under snart ett år skrivit krönikor om Android för Swedroid. Några gissningar har slagit väldigt väl in (antal lanserade telefoner vid årsskiftet) medan andra har varit åt skogen (lång väntan på dubbelkärniga processorer som LG var snabba att motbevisa). Men utöver stiltje under sommarmånadena har det funnits mycket att skriva om och intressanta diskussioner i kommentarerna att delta i som följd. Nu ser jag fram emot en ökad konkurrens under det kommande året och nya, spännande ämnen att skriva om!

I år fick vi AMOLED-skärmar med sina fantastiska färger, prisvärda under som X10 Mini och ZTE Blade och till slut ett kaxigt besked om att LG förmodligen blir första tillverkaren att lansera en smartphone med dubbelkärnig processor. Android har blivit en teknologisk bulldozer och en stark katalysator för ökad konkurrens och under 2011 hoppas (och förväntar) jag mig att det fortsätter, men att man också satsar mer på kvalitet.

För trots framgångarna under det gågna året börjar konsekvenserna av en okontrollerad programbutik synas mer och mer; rapporter om att många populära appar spionerar på dina mobila förehavanden fokuserar allt mer på Android och nyligen har skaparna av storsäljaren Angry Birds gått ut och hyllat främsta konkurrenten Apple för dess ekosystem kring utveckling och betalappar. Det här blir förmodligen Googles största utmaning det kommande året för det är ju främst här som Android brister i kvalitet.

Men Google har ju större planer än så. Dels storsatsar man på de omdiskuterade surfplattorna där datortillverkarna förmodligen hakar på för att bli mer mobila, men man har i år också påbörjat invasionen av våra vardagsrum med Android TV. Klarar man att leverera förbättringar och utveckling på såväl antal plattformar som säkerhet och kvalitet i allmänhet? Vi får väl se, men jag tror inte att vi kommer att bli besvikna på 2011 års Android.

Året som gått har pekat konstant uppåt både försäljningsmässigt och tekniskt, fler och fler tillverkare ansluter sig och med med något så enkelt som en social svartlistningsfunktion i Market borde de flesta klara att navigera runt de värsta apparna.

Vad tror ni att 2011 kommer att erbjuda, och klarar man att råda bot på såväl gamla som nya problem?
 

Mest kommenterat

 1. EU kan tvinga tillverkare att uppdatera telefoner längre
 2. Qualcomm stäms i Storbritannien, anses ha drivit upp smartphonepriserna
 3. OnePlus kan lansera fyra produkter samtidigt i mars
 4. Disney+ utökas med Star [Notis]
 5. OnePlus uppdaterar Nord till Android 11
 6. Vissa Hangouts-användare har fått tillgång till Google Chat

Mest läst

 1. Google presenterar sex Androidnyheter, tillgängliga för alla
 2. Spotify HiFi erbjuder ljud i losslesskvalitet
 3. Spotify testar ny biblioteks-vy i Androidappen
 4. EU kan tvinga tillverkare att uppdatera telefoner längre
 5. Samsung börjar erbjuda fyra års säkerhetsuppdateringar
 6. Disney+ utökas med Star

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du skal till din primära mobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om