Känns Android trött? Håll din telefon i trim! [Tips]

Postat:
21:34 - 2009-07-03
Skribent:
Manny B
Kommentarer:

Så, telefonen känns inte lika snabb som den gjorde precis i början, direkt ur kartong? Kanske förmodar du att det är naturligt – Windowsmaskiner tenderar ju även de att bli långsammare med tiden pga en massa skräp i registret och gud vet vad.

Med Android skall det dock aldrig behöva bli på det viset, många av oss valde ju trots allt Android för att vi inte ville ha sega lurar a la WinMo och Symbian, men tyvärr är inte ens Android immun mot detta… ännu. Lösningen på problemen är dock oftast mycket enkel och tar sällan mer än en minut eller två.

Vi listar här de vanligaste orsakerna till att din androidtelefon kan bli seg och långsam – samt hur ni fixar det (om möjligt).

***

 • Problemet: Browsern. Browsercachen, för att vara mer exakt. I takt med att cachen växer sig större och större så blir telefonen allt segare. Detta är något som Google och Android egentligen borde fixa själv (d.v.s. automatiskt tömma/banta cachen när den går över xxx kB).
  Lösningen: Töm cachen regelbundet. Detta gör ni så här:
  Menu -> Settings -> Applications -> Manage applications -> Klicka ”Browser” i listan -> Clear cache.

***

 • Problemet: Marketcachen. Precis som ovan så kan även Marketcachen göra telefonen tröttare.
  Lösningen: Töm den på samma vis som ovan:
  Menu -> Settings -> Applications -> Manage applications -> Klicka ”Market” i listan -> Clear cache.

***

 • Problemet: Mapscachen. Samma som ovan.
  Lösningen: Samma som ovan:
  Menu -> Settings -> Applications -> Manage applications -> Klicka ”Maps” i listan -> Clear cache.

***

 • Problemet: SMS. För många SMS-meddelanden i konversationshistoriken, d.v.s.
  Lösningen: Töm er konversationshistorik regelbundet om ni SMS:ar mycket. Om ni inte vill förlora era konversationer så rekommenderas appen SMS Backup som synkar era SMS mot ert Googlekonto automatiskt. Ni kan då radera er lokala historik så ofta ni vill.

***

 • Problemet: Apps och widgets. Apps och widgets som ligger och drar CPU/minne i bakgrunden kan ställa till med problem – både vad gäller telefonens prestanda och er batteritid.
  Lösningen: Förmodligen den svåraste och mest krävande typen av problem, eftersom man inte vet vilka – eller ens OM någon app/widget spökar – så kan det vara frustrerande att felsöka genom att avinstallera, testa, avinstallera, testa, om och om igen tills dess att man hittar boven. Ett tips är dock att installera en app som TasKiller med vilken ni kan se aktiva processer och därigenom kanske få en idé om vad det är som spökar.

***

 • Problemet: Wallpaper Set and Save. Den här appen i sig är inget problem, men indirekt kan den skapa problem då den låter dig sätta vilken bild som helst som bakgrund, utan att komprimera den det minsta. Fördelen med detta är att du får maximal kvalité på bakgrunden till skillnad från den inbyggda wallpaperfunktionen vilken komprimerar och ”blurrar” bilden rejält. Läs mer i vår artikel här.
  Lösningen: Se till att använda bilder som är rätt storlek från start, d.v.s. 640×480, istället för att låta telefonen sköta det. Om bilden är i PNG-format, tag en funderare på om du verkligen behöver lossless (eller nästan lossless) på en telefon vars skärm ändå bara fixar 65k färger (gäller Dream, Magic, Hero). Konvertera således stora bilder och PNG-bilder till 640×480 och JPG innan ni sätter dem med WS&S. I värsta fall – använd den inbyggda wallpaperfunktionen och nöj er med lite sämre kvalité.

***

Där har vi en start, men det finns givetvis fler trick än så för att hålla luren rapp och responsiv. Bidrag gärna med egna lösningar, här i kommentarerna eller på forumet.

Mest kommenterat

 1. Lockheimer fortsätter sina fruktlösa försök att få Apple att anamma RCS
 2. USA har en annan meddelande-marknad än övriga världen
 3. NetOnNet börjar hyra ut hemelektronik
 4. Hur mycket inbyggd lagring har din telefon?
 5. Samsung uppdaterar fler telefoner till Android 12
 6. Samsung kommer höja priset för S22-serien med $100 enligt rykte

Mest läst

 1. Funktionaliteten för Googles smarthögtalare begränsas efter Sonos stämning
 2. NetOnNet börjar hyra ut hemelektronik
 3. Samsung uppdaterar fler telefoner till Android 12
 4. Planet Astro Slide erbjuder ett komplett fysiskt tangentbord
 5. OnePlus berättar om kamerorna i 10 Pro, publicerar fotografier
 6. Google anses ha inkräktat på Sonos patent

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur mycket inbyggd lagring har din telefon?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om