Kinesiska flaggskeppstelefoner av mindre kända tillverkare – prisvärda eller bara billiga?

Postat:
19:29 - 2015-09-12
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
58

På senare tid har vi sett allt fler kinesiska, ofta obskyra, tillverkare lansera telefoner som åtminstone på pappret håller flaggskeppsstandard, eller näst intill. Dessa telefoner kostar ofta under 200 dollar, ibland så lite som 150 dollar, men bjuder på specifikationer som 1080p-skärmar, 4-8-kärniga processorer, 2-3 GB RAM, skapliga kamerasensorer, dubbla SIM-platser och nästan alltid den vid säljtillfället senaste androidversionen.

Genom åren har vi fått otaliga e-postmeddelanden där våra läsare ber oss testa dessa telefoner, ge dem samma genomkörare som vi ger telefoner från de mer etablerade tillverkarna, för att se om dessa billiga kinesiska lurar är så prisvärda som de verkar, eller om de har lika stora brister som prislappen antyder.

Vi har fram till nyligen ställt oss tvekande till att testa ”kinatelefoner” då de inte riktigt har bjudit på en hårdvarubestyckning som gör dem intressanta för oss svenskar, men under det gångna året har det hänt en hel del och vi känner nu att tiden är mogen att ta oss an utmaningen.

Under kommande månader avser vi testa ett antal telefoner från tillverkare med (ibland lustiga) namn som Doogee, Ulefone, Elephone, Cubot och Xiaomi. Detta har möjliggjorts genom återförsäljaren Gearbest.com som i utbyte mot att vi länkar till deras webbutik och nämner dem i recensionen har lovat att låna oss några av de mer intressanta modellerna.

Recensionerna av dessa telefoner kommer bli lika uttömmande som våra recensioner av telefoner från mer namnkunniga tillverkare, och vi kommer – kanske lite orättvist – jämföra dem med betydligt dyrare flaggskepp.

Först ut blir modellen BeTouch 2, tillverkad av Ulefone.


BeTouch 2 bjuder på specifikationer så som en 5,5 tum stor 1080p-skärm av LCD-typ, en åttakärnig processor, 3 GB RAM, 16 GB lagringsminne, dubbla SIM-platser, plats för lagringsminnesexpansion via microSD, fingeravtryckläsare, 13-megapixalkamera från Sony på baksidan och femmegapixelkamera med LED-blixt på framsidan, ett batteri på 3 050 mAh och en till synes ren Android 5.1-installation.

Vi vet att det finns ett stort intresse från en grupp våra läsare att se vad dessa billiga telefoner går för, och vi hoppas att vi genom våra kommande recensioner kan räta ut en del frågetecken. Väl mött!