KitKat introducerar ART som gör Android snabbare

Postat:
11:49 - 2013-11-08
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
113

Senaste versionen av Android innehåller experimentellt stöd för något Google kallar ART, som på sikt kommer ersätta nuvarande Dalvik. I KitKat finns ART som alternativ bland utvecklarinställningarna och väldigt enkelt uttryckt innebär det en förbättring av hur Android tolkar programkod.

Dalvik har öppen källkod och skrevs ursprungligen av Dan Bornstein som döpte den virtuella maskinen (VM) efter en fiskeby på Island. Det är helt enkelt mjukvaran som kör de flesta appar på Androidenheter.

Istället för att kompilera med Just-In-Time (JIT) varje gång en Androidapp körs kommer appar att förkompileras direkt när de installeras genom Ahead-of-Time (AOT). Kontentan är att de flesta appar kommer kunna startas dubbelt så snabbt, att de kommer bli mer responsiva med lenare animationer och kräva mindre av processorn. I slutändan kan det även förbättra batteritiden.

Finns det några nackdelar? Appar kommer bli större (runt 10-20 %) då AOT-kompilering tar mer lagringsutrymme i anspråk. Det kan även ta lite längre tid att installera appar, vilket dock vägs upp av att de därefter kommer köras snabbare permanent. Förhoppningsvis blir ART standard i en framtida KitKat-uppdatering. ART är bara ännu ett steg, om än ett viktigt sådant, i Googles satsning att göra Android till ett riktigt rappt system.

Senaste artiklarna om KITKAT

→ Se fler artiklar om ämnet