Klaga så får du bättre Apps! [Krönika]

Postat:
22:49 - 2009-11-11
Skribent:
| Echt
Kommentarer:
239

stall-krav
Sådan var tonen
i tisdags på BlackBerry Developer Conference, marknaden för smartphones ökar lavinartat och antalet utvecklare följer med, företag så väl som en allt större mängd hobbyister ger sig in i kriget om dina kronor och att ligga först blir svårare och svårare i en marknad som växer med 26% varje år.

Detta gäller inte bara BlackBerry utan alla nyare smartphones, titta bara på den rena mängden Apps på Android Market, har du sett allt som finns där? Har du sett ens hälften? I den storm av program och spel som som växer dagligen med nya lanseringar söker sig ofta användare till forum, prylbloggar och inte minst den interna rankingen av stjärnor när de bläddrar igenom det enorma utbudet.

Enligt Mob4Hirevisar deras undersökningar att 69% hittar sina applikationer genom rankningen på Market, recensioner och vänners rekommendationer. Det framgår dessutom att större delen av de som går efter rankning inte ens tittar åt apps med färre än 4/5 stjärnor i betyg, utvecklare med färre stjärnor sitter med andra ord i en knepig sits.

Skulle det bli så olyckligt att en applikation blott får en stjärna i betyg i ett tidigt stadie, oavsett hur bra den egentligen är, så blir det en nästan omöjlig grop att ta sig ur som Mob4Hire’s VD Stephen King (inte den som skriver romaner, nej) kallar för ”the curse of the one-star”.

Det bästa botemedlet för att undgå fenomenet ”The curse of the one-star” är att lyssna till användarna. Genom bloggar, forum och socaiala nätverk kan man föra en aktiv dialog med användare och i en tidig fas göra dem till en del av utvecklingsprocessen, något som med all säkerhet kommer lyfta betyget på din applikation och likaså förbättra ditt anseende som utvecklare. Till andra fördelar hör förstås att man tidigt får information om vad i en applikation som inte är vad kunden önskar.

Vad betyder då detta för oss användare? Möjligheterna att kräva mer av de program vi köper har aldrig varit större och tittar man i ett större perspektiv ser man hur den allt växande marknaden för mjukvara för mobiltelefoner är en förlöpare till det som händer med media och mjukvara världen över, användare litar på varandra mer än de litar på företagen och hypat skräp har börjat kosta företagen dyrt, vill de överleva måste de lyssna och det är nu du har chansen! Ge konstruktiv kritik, pressa de utvecklare du anser underpresterar, kräv innovation och nyskapande, kostnaden för dem att inte lyssna? The curse of the one-star!