Kommer OxygenOS försvinna på sikt?

Postat:
11:50 - 2021-07-07
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
3

I våras började OnePlus använda Oppo ColorOS i Kina, istället för det egna HydrogenOS som tidigare använts för hemmamarknaden. Genom strömlinjeformningen slipper OnePlus lägga resurser på att utveckla det egna systemet.

OnePlus bekräftade samtidigt att OxygenOS kommer finnas kvar för den internationella marknaden. Efter att OnePlus blev ett officiellt Oppo-märke har OxygenOS och ColorOS närmat sig varandra, då de två systemen kommer ha samma kodbas från och med Android 12.

OnePlus skriver att detta är något som händer bakom kulisserna och sannolikt inte kommer märkas utåt. Den delade kodbasen gäller framtida telefoner, samt befintliga modeller när de fått Android 12-uppdateringen.

OnePlus utökade uppdateringsperiod för toppmodeller har möjliggjorts tack vare sammanslagningen. Vad kan detta innebära på sikt för OxygenOS? OnePlus har sagt att OxygenOS kommer finnas kvar. Tillverkaren vill sannolikt behålla sin egna identitet på den internationella marknaden och särskilja sig från Oppo.

OnePlus-telefoner har ofta mycket gemensamt hårdvarumässigt med en motsvarande Oppo-modell och med samma mjukvara skulle skillnaden bli liten. Om Oppo vill strömlinjeforma verksamheten ytterligare på sikt hade det dock varit en logisk utveckling att köra ColorOS på alla telefoner.

Ett annat potentiellt alternativ är att Oppo gör som Xiaomi och använder anpassade varianter av samma system. Hur likt OxygenOS blir ColorOS får vi reda på i och med Android 12. Eventuellt har de två systemen liknande funktionalitet, men med en egen gränssnittsdesign för OxygenOS.