Kommer Samsung bli först med säker ansiktsupplåsning under skärmen?

Postat:
13:05 - 2022-09-25
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
21

Teknik för att sätta frontkameran under skärmen har funnits i flera år men lösningen har inte blivit mainstream än. Kamerorna är numera så gott som osynliga, likt i ZTE Axon 40 Ultra, men de tar fortfarande inte lika bra bilder som traditionella motsvarigheter.

Samsung är en av få aktörer som redan utnyttjat under-skärmen-kameror, exempelvis i Galaxy Z Fold-serien. Nu har det uppdagats att Samsung sökt patent för en lösning som erbjuder ansiktsupplåsning i 3D genom två separata sensorer under skärmen.

Ena kameran sitter upptill och den andra nedtill. Genom att sensorerna placerats långt ifrån varandra ska mer av användarens ansikte kunna fångas och med djup, vilket förbättrar säkerheten och exempelvis förhindrar att någon bara håller upp en bild.

Patentet nämner även att ansiktsupplåsningen kan ändra mängden ljus från skärmen, något som i sin tur ändrar storleken på användarens pupill – ett annat sätt att upptäcka fusk genom fotografier. Apple är den enda tillverkaren som konsekvent erbjudit säker ansiktsupplåsning i telefoner sedan 2017.

Flera Androidtillverkare har tillfälligt skapat egna säkra motsvarigheter, likt Google och LG. Målet för Apple på sikt bör vara att sätta alla de främre sensorerna under skärmen, men kanske blir Samsung först att erbjuda säker ansiktsupplåsning utan att skymma delar av panelen.

En patentansökan behöver dock inte alls betyda att tekniken faktiskt kommer släppas i en smartphone, men chansen finns.