Krypterade SMS blir standard i CyanogenMod

Postat:
23:12 - 2013-12-09
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
11

Cyanogen Inc bygger vidare på sin modifierade version av Android kallad CyanogenMod. Senaste tillskottet är krypterade textmeddelanden som standard. Nyheten tillkännagavs nu ikväll och tillhandahålls i samarbete med WhisperSystems. Krypteringen kommer vara aktiverad redan från början och bygga på TextSecure-protokollet med öppen källkod. Säkerhetsfinessen kräver ingenting av användaren utan ligger aktiv i bakgrunden.

Ingen särskild applikation behöver heller användas – användare kan köra sina favorit-SMS-appar och ändå få krypteringen. Den sägs fungera tillsammans med ”nästan alla” SMS-applikationer. Cyanogen har rätt och slätt lagt till ett extra säkerhetslager till Androids hantering av SMS och MMS.

För att meddelandena ska bli krypterade krävs dock att de skickas till en annan CyanogenMod-enhet med finessen inbyggd. Textmeddelanden till övriga telefoner skickas som vanligt. I CyanogenMods egna SMS-app kommer det finnas indikationer på huruvida användare kan räkna med kryptering till mottagaren eller inte. Företaget välkomnar yttre granskning av kryptografin som utnyttjas.

Från och med idag kommer krypteringen byggas in i CyanogenMod 10.2 som baseras på Android 4.3. Nästa steg är att integrera lösningen i KitKat-baserade CyanogenMod 11.

Senaste artiklarna om CYANOGENMOD

→ Se fler artiklar om ämnet