LG G2 jämförd med Xperia Z, Galaxy S4 och HTC One

Postat:
14:56 - 2013-08-10
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
57

När en ny toppmodell introduceras på marknaden kan det vara intressent att se hur den i alla fall på pappret står sig gentemot befintliga flaggskepp. Inom en månad presenteras nya telefoner i toppskiktet från Sony, Samsung och sannolikt även från HTC, men här kommer en snabb jämförelse mellan nyss tillkännagivna LG G2 och en del av Full HD-konkurrensen: Sony Xperia Z, Samsung Galaxy S4 och HTC One.

Storlek och vikt

En bra punkt att börja med är storleken då LG lyckats göra skärmen ovanligt maffig i förhållande till enhetens höjd och bredd, precis som Motorola Moto X. LGs telefon är exempelvis lika hög och bred som Sony Xperia Z, trots att G2 erbjuder 5,2-tumsskärm medan skärmen i Xperia Z är fem tum stor. Den sydkoreanska tillverkarens pjäs har även ungefär samma yttermått som både Samsung Galaxy S4 (5”) och HTC One (4,7”). En jämförelse mellan enheterna i naturlig storlek finns på Androidenheter.se. LG G2, Xperia Z och HTC One väger så gott som lika mycket (143 – 146 gram), medan Galaxy S4 är lättare än övriga gänget med sina 130g.

lg-g2-vs-xperia-z-vs-galaxy-s4-vs-htc-one

Chipp

Konkurrenternas flaggskepp kom i våras eller i början av sommaren och de har därför inte lika avancerade fyrkärniga chipp som G2. Både HTC One och Galaxy S4 har utrustats med Qualcomm Snapdragon 600 och Xperia Z har det något mindre kraftfulla APQ8064 (samma som i Nexus 4). LG G2 kör istället chipptillverkarens mest moderna produkt som heter Snapdragon 800 med en klockfrekvens på hela 2,2GHz. Qualcomms värsting bjuder på grafikkretsen Adreno 330, att jämföra med Adreno 320 för övriga telefoner. Adreno 330 har enligt Qualcomm 50 % högre beräkningskraft än föregångaren 320. Även Sonys kommande bjässe Xperia Z Ultra har begåvats med Snapdragon 800 och vi lär få se mer av det chippet i höst.

qualcomm-snapdragon-800

Skärm och arbetsminne

Vi har inte sett någon skjuts upp till 3GB arbetsminne än i alla fall och samtliga mobiler har 2GB i RAM. En annan specifikation de fyra telefonerna har gemensamt är Full HD-upplösning. Eftersom HTC One har minst skärm har den högst pixeldensitet – alla mobilerna erbjuder dock en bra bit över 400 i PPI vilket ska räcka även för den mest kräsne pixelälskaren. Samsungs värsting är den enda mobilen med (Super) AMOLED-skärm – de andra använder LCD-teknik.

Sony, Samsung och HTC har naturligtvis alla optimerat sina skärmar på olika vis och använder tjusiga ord för att beskriva metoderna. Så även LG, som till exempel berättar att Dual Routing används för att minska ramen runt skärmen och Graphic Ram (GRAM) för att reducera skärmens batteriförbrukning med uppemot 26 % vid stillbilder. GRAM sägs öka enhetens totala batteritid med 10 %.

Kamera, batteri och övrigt

För de som vill ha en kamera som kan ta högupplösta bilder är HTC One inget bra val, då den har en 4MP-kamera med vad företaget kallar ”UltraPixlar” som ska ge bättre foton under dåliga ljusförhållanden. Det är tufft av HTC att undvika megapixelracet och MP har egentligen inte särskilt mycket med bildkvalitén att göra. För de som vill kunna fånga riktigt högupplösta foton faller dock One bort – de andra enheterna har alla 13MP-kameror. Samtliga telefoner har en förhållandevis högupplöst främre kamera med minst 2MP.

Batteriet är en viktig punkt för vissa och LG G2 har det överlägset mest kraftfulla batteriet med 3000mAh. På andraplats kommer Galaxy S4 med 2600mAh medan Xperia Z har 2330mAh och HTC One 2300mAh. Det bör tilläggas att alla telefoner har fasta batterier förutom Galaxy S4.

Sony Xperia Z och Galaxy S4 bjuder båda på minneskortsplats medan möjlighet att expandera det inbyggda lagringsutrymmet saknas i de andra mobilerna. Alla pjäser har 16GB inbyggt lagringsutrymme förutom HTC One som har dubbla mängden – G2 ska enligt utsago säljas med både 16GB och 32GB flashminne. Sonys lur sticker ut genom sin IP-certifiering (den är vatten- och dammtålig) men även genom att vara den telefon i gänget som saknar IR-sändare. Den kan även tilläggas att det bara är Samsungs flaggskepp som saknar FM-radio.

I övrigt är det rätt fullspäckat som sig bör: vi finner GPS+GLONASS, en rad olika sensorer, Bluetooth 4.0 och DLNA. Alla telefonerna har stöd för LTE (4G) men LG har tagit anslutningshastigheten ett steg längre och gjort G2 kompatibel med LTE Advanced. Under IFA i Berlin i början av september lär vi få se en hel del spännande nyheter och tillverkare som Sony, HTC och Samsung kommer då förmodligen ikapp på ett par av punkterna som G2 nu leder.