LG introducerar flaggskeppet G5 i Barcelona, stödjer moduler

Postat:
14:45 - 2016-02-21
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
162

Efter många rykten har LG nu introducerat nya flaggskeppet G5 – uppföljaren till G4 som kom i maj förra året. G5 har mycket riktigt stöd för externa moduler som utökar telefonens funktionalitet på olika vis.

Hela undersidan av G5 kan tas bort, vilket blottar batteriet som är utbytbart. Det tillåter även att nya moduler sätts in. Två moduler är tillgängliga från starten: Cam Plus och Hi-Fi Plus with B&O Play. Första tillbehöret erbjuder fysiska knappar för att kontrollera kameran och en LED-indikator. Den erbjuder enligt LG även ett ”bättre grepp”.

Kameramodulen tillåter låsning av autofokusen och exponeringen, samt ger enheten 1200 extra milliamperetimmar. Andra modulen är en portabel Hi-Fi-DAC som ger G5 bättre ljudegenskaper. Den stödjer uppspelning av ljud i 32-bit, 384KHz och kan även användas helt fristående från G5 genom att anslutas till dator eller andra mobiler.

Hårdvara och skärm

lg-g5-produkt-bild-2

G5 har utrustats med Qualcomms senaste och snabbaste chipp Snapdragon 820, 4GB LPDDR4-RAM, 32GB lagring (UFS), NFC, ett löstagbart 2800mAh-batteri, samt stöd för minneskort upp till 2TB. Mjukvaran baseras på Android 6.0 Marshmallow.

Enheten har dubbla kameror på bakstycket. Standardkameran har 16MP som högsta upplösning och stödjer optisk bildstabilisering. Intill sitter en 8MP-kamera för vidvinkelfotografi. Framsidan erbjuder en 8MP-kamera.

Skärmen är 5,3 tum stor och av typen Quantum IPS LCD, med 2560 x 1440 pixlar (554PPI). Panelen är ständigt aktiv och visar information i standbyläget som tid och datum, batterinivå och aviseringar. LG lyckas hålla batteriförbrukningen nere, trots LCD-skärm, genom att konfigurera panelen på ett vis så att bakbelysningen bara är aktiv för just den delen som visar information.

Enligt LG drar den ständigt aktiva skärmen på så vis bara 0,8 procent av batteriet i timmen. Konstruktionen mäter 149,4 x 73,9 x 7,7-8,6 millimeter med en vikt på 159 gram. G5 erbjuder den nya kontakten USB Type-C och stödjer Qualcomm Quick Charge 3.0 (snabbladdning).

G5 har en konstruktion helt i metall, med kombinerad fingeravtrycksläsare och strömknapp under de dubbla kamerorna på bakstycket. Volymknapparna har flyttats från baksidan till vänsterkanten.

Kameran

LG har som tidigare nämnts begåvat G5 med dubbla kameror på bakstycket. Huvudkameran har 16MP och optisk bildstabilisering. Bonuskameran har ett 135-graders vidvinkelobjektiv som fångar mer av omgivningen. LG menar att extrakameran lämpar sig för exempelvis landskapsfotografi eller för att ta bilder av höga byggnader eller stora grupper människor utan att behöva backa från motivet.

Pris och tillgänglighet

LG har inte meddelat pris eller releasedatum än, men vi återkommer när informationen släppts. Allt vi hört hittills är ”i vår”.

Officiella bilder

lg-g5-infographic-hi-res lg-g5-tillbehor lg-hi-fi-plus