LG var för innovativt för sitt eget bästa – en tillbakablick

Postat:
14:27 - 2022-06-27
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
15

Förra våren bekräftade LG att företaget lämnar smartphonemarknaden. Med facit i hand var LG för innovativt för sitt eget bästa och gjorde vilda och kostsamma chansningar som inte gick hem – för mycket nisch och för lite mainstream.

LG var nämligen en av de mest uppfinningsrika och experimentella mobiltillverkarna. En slags motpol till Apple som alltid väljer det säkra före det osäkra. Det sydkoreanska teknikföretaget var som bäst en banbrytande pionjär på smartphonemarknaden, men LG kunde även bjuda på gimmicks och besynnerliga felsatsningar.

Våren 2017 blev LG exempelvis första tillverkaren att anamma ett mer avlångt bildförhållande än 16:9 i en telefon. G6 såg nästan komiskt avlång ut med 18:9 vid den tidpunkten, då skärmen var exakt dubbelt så hög som den var bred. Idag har skärmarna blivit ännu mer långsmala. LG var även mycket tidigt ute med att implementera dubbla kameror och supervidvinkelkameror i telefoner.

Nu är supervidvinkelkameror standard även i budgetmobiler. Vi har dock också sett gimmick-liknande teknik likt en mobil med välvd flexibel skärm och ”självläkande” bakstycke. LG blev förvisso utnämnd till den mest innovativa tillverkaren år 2013 tack vare G Flex, men det var inte teknik som gjorde att mobiler säljer som smör.

Tillverkaren har lanserat mobiler med allt från 3D-skärmar och 3D-kameror till sekundära små skärmar (V-serien) och lösningar för att styra mobilgränssnitt utan att röra vid skärmen. En av LG:s största och sannolikt mest kostsamma felsatsningar var den modulära G5 våren 2016.

LG skapade en modulär mobilkonstruktion som gick att plocka isär. Målet var att bygga ett helt ekosystem av moduler. G5 floppade och felsatsningen blev ännu mer kostsam genom en reklamkampanj med Jason Statham i alla roller (reklamen var lika originell och nyskapande som telefonen).

Satsningen på modulära telefoner lades ned samma år som G5 lanserades. Att säga att LG var före sin tid med G5 vore förmodligen inte rätt, då branschen tvärtom gått mot allt mer slutna och tighta konstruktioner. Google övergav även sin satsning på modulär mobilteknik.

En av LG:s allra sista mobiler blev Wing. Telefonen understryker artikelns rubrik – LG var för innovativt för sitt eget bästa. Att utveckla en masstillverkad smartphone är väldigt kostsamt och resurskrävande och det blir ett ännu större projekt när telefonen har en unik konstruktion likt Wing.

För all del var det häftigt att Wing erbjöd två skärmar varav en gick att vrida så att mobilen bildade ett ”T”. Men det är samtidigt lätt att undra hur LG tänkte och varför de trodde att något så nischat skulle kunna bli en försäljningsframgång och bidra till ekonomisk stabilitet.

Alla gillade inte LG (betydligt fler saknar HTC enligt en undersökning från början av året) men mobilbranschen har blivit lite tommare och tråkigare utan tillverkarens vågade experiment.