Lider Nexus 4 av överhettningsproblem?

Postat:
18:28 - 2012-11-29
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
165

Efter att ha använt Nexus 4 i lite mer än en veckas tid kan vi konstatera att enheten blir varm. Riktigt varm. Faktum är att Nexus 4 är den hittills varmaste telefon vi testat. Enheten når en temperatur på närmare 60 grader celcius efter cirka 15 minuter full belastning med skärmen inställd på 100% ljusintensitet. Batteriet ligger samtidigt på 55-60 grader enligt den inbyggda sensorn.

I takt som telefonen blir varmare sjunker också klockfrekvensen från 1.5GHz till 1.1GHz. En åtgärd som inte är ovanlig och som sker till följd av att telefonen blir varm, men i motsats till andra telefoner vi testat sker nedklockningen ovanligt fort. Detta förklarar rimligtvis också varför Nexus 4 släpar efter bland våra benchmarkingprogram i jämförelse med konkurrenter med liknande klockfrekvens.

Vi kan naturligtvis inte utesluta att vi fått en måndagsexemplar, men vi kan samtidigt konstatera att vi inte verkar vara ensamma om problemet. I en tråd i Googles ärendehanteringssystem för Andorid rapporterar flera användare att telefonen blir osedvanligt varm och i vissa fall stänger av automatiskt efter att blott 5-10 minuter av aktiv användning förlöpt.

I videon ovan har vi precis som vi skriver i inledningen ställt in telefonen på 100% ljusintensitet och använder applikationen Stability Test för att belasta systemprocessorn. Efter 12 minuter och 13 sekunder når baksidan av telefonen en temperatur på 57,5 grader enligt vår IR-mätare medan den inbyggda sensorn rapporterar 59-60 grader . Batteriet om 2100mAh dräneras i rask takt från 95% till 68% under videons gång.

Om vi jämför resultatet med den fyrkärniga Galaxy S III (3G, 1.4GHz) är skillnaden stor. Samsungs telefon blir efter samma tidsperiod och under samma förutsättningar som i videon endast 41 grader varm enligt batterisensorn samtidigt som vår IR-mätare visar 34 grader. Observera att S III stundvis justerar klockfrekvsen från 1.4GHz till 800MHz framför de 1.5->1.1GHz som gäller för Nexus 4.

LG/Google Nexus 4 är bredvid LG Optimus G först ut på marknaden med Qualcomms senaste generation Snapdragon-plattform – Snapdragon S4 pro – som är bestyckad med fyra stycken Krait-kärnor och bygger på 28nm tillverkningsteknik. Den fyrkärniga Exynos 4412-plattformen som sitter i Samsung Galaxy S III (3G) bygger jämförelsevis på 32nm tillverkningsteknik. Om resultatet stämmer är det minst sagt förvånande eftersom Qualcomm marknadsfört S4 pro som speciellt energieffektiv, något vi alltså hittills inte sett bevis på stämmer.

Hur ser det ut bland er läsare som haft förmånen att importera en Nexus 4 – upplever ni telefonen som ovanligt varm och har ni vid något tillfälle erfarit ofrivilliga omstarter/avstängningar? Är det här inget större problem vid faktisk användning?

[Diskutera Nexus 4 i Swedroids forum]