Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Lider Nexus 4 av överhettningsproblem?

Postat:
18:28 - 2012-11-29
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Efter att ha använt Nexus 4 i lite mer än en veckas tid kan vi konstatera att enheten blir varm. Riktigt varm. Faktum är att Nexus 4 är den hittills varmaste telefon vi testat. Enheten når en temperatur på närmare 60 grader celcius efter cirka 15 minuter full belastning med skärmen inställd på 100% ljusintensitet. Batteriet ligger samtidigt på 55-60 grader enligt den inbyggda sensorn.

I takt som telefonen blir varmare sjunker också klockfrekvensen från 1.5GHz till 1.1GHz. En åtgärd som inte är ovanlig och som sker till följd av att telefonen blir varm, men i motsats till andra telefoner vi testat sker nedklockningen ovanligt fort. Detta förklarar rimligtvis också varför Nexus 4 släpar efter bland våra benchmarkingprogram i jämförelse med konkurrenter med liknande klockfrekvens.

Vi kan naturligtvis inte utesluta att vi fått en måndagsexemplar, men vi kan samtidigt konstatera att vi inte verkar vara ensamma om problemet. I en tråd i Googles ärendehanteringssystem för Andorid rapporterar flera användare att telefonen blir osedvanligt varm och i vissa fall stänger av automatiskt efter att blott 5-10 minuter av aktiv användning förlöpt.

I videon ovan har vi precis som vi skriver i inledningen ställt in telefonen på 100% ljusintensitet och använder applikationen Stability Test för att belasta systemprocessorn. Efter 12 minuter och 13 sekunder når baksidan av telefonen en temperatur på 57,5 grader enligt vår IR-mätare medan den inbyggda sensorn rapporterar 59-60 grader . Batteriet om 2100mAh dräneras i rask takt från 95% till 68% under videons gång.

Om vi jämför resultatet med den fyrkärniga Galaxy S III (3G, 1.4GHz) är skillnaden stor. Samsungs telefon blir efter samma tidsperiod och under samma förutsättningar som i videon endast 41 grader varm enligt batterisensorn samtidigt som vår IR-mätare visar 34 grader. Observera att S III stundvis justerar klockfrekvsen från 1.4GHz till 800MHz framför de 1.5->1.1GHz som gäller för Nexus 4.

LG/Google Nexus 4 är bredvid LG Optimus G först ut på marknaden med Qualcomms senaste generation Snapdragon-plattform – Snapdragon S4 pro – som är bestyckad med fyra stycken Krait-kärnor och bygger på 28nm tillverkningsteknik. Den fyrkärniga Exynos 4412-plattformen som sitter i Samsung Galaxy S III (3G) bygger jämförelsevis på 32nm tillverkningsteknik. Om resultatet stämmer är det minst sagt förvånande eftersom Qualcomm marknadsfört S4 pro som speciellt energieffektiv, något vi alltså hittills inte sett bevis på stämmer.

Hur ser det ut bland er läsare som haft förmånen att importera en Nexus 4 – upplever ni telefonen som ovanligt varm och har ni vid något tillfälle erfarit ofrivilliga omstarter/avstängningar? Är det här inget större problem vid faktisk användning?

[Diskutera Nexus 4 i Swedroids forum]

Aktuellt

Här är alla officiella uppgifter om till synes prisvärda OnePlus 6.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.5

Test av Nokia 7 Plus

8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Visar du batteriprocent i din smartphone?
 2. HMD Global får 100 miljoner USD i ytterligare finansiering
 3. Sony: Vi har inte förbättrat våra smartphones tillräckligt snabbt
 4. Batteriet är lätt att ersätta i OnePlus 6 enligt IFixIt
 5. Rapport: Essential Phone 2 läggs ned, Andy Rubins företag till salu
 6. Nu finns Google Family Link i Sverige

Mest läst

 1. Visar du batteriprocent i din smartphone?
 2. Nu finns Google Family Link i Sverige
 3. Exakt vad YouTube Premium och YouTube Music innebär för Google Play Music-prenumeranter
 4. Google och LG tillkännager världens mest högupplösta OLED-panel för VR
 5. Google har tagit bort betrodda platser från Smart Lock på vissa enheter
 6. Sony: Vi har inte förbättrat våra smartphones tillräckligt snabbt

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Visar du batteriprocent i din smartphone?

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons