Lista över officiella portar av klassiska PC- och konsolspel för Android

Postat:
14:52 - 2012-07-31
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
33

Lista över klassiska data- och konsolspel som officiellt portats till Android

När Android var en relativt ny mobilplattform var bristen på påkostade kvalitetsspel en återkommande invändning. Mycket  har hänt sedan dess och det har numera i stort sett blivit omöjligt för en enskild person att hålla reda på alla bra spel för Android.

En trevlig trend är att det inte bara skrivs nya spel för plattformen: gamla klassiker som ursprungligen släpptes för TV-spelskonsoler och hemdatorer anpassas till pekskärmsformatet och ges ut på nytt. Det är en särskild känsla att spela ett klassiskt och hyllat konsolspel på sin mobil – särskilt om man har erfarenhet av originalet. 

I den här artikeln ska vi försöka kompilera de (mestadels gamla) PC- och TV-spel som officiellt portats till Android. Vi listar alltså bara de officiella portarna: det finns dessutom en hel drös kända spel som privatpersoner anpassat för Android på egen hand.

Spelen är i kronologisk ordning med de äldsta först. Har vi missat något spel i vår sammanställning (det har vi säkerligen)? Lämna gärna en kommentar så uppdaterar vi listan!

R-Type (1987)

R-Type släpptes 1987 och är ett av 80-talets mest klassiska shoot ’em up-spel. Det mottogs med öppnar armar av både kritiker och spelare och R-Type har sedan sin debut släppts för en lång rad olika plattformar, däribland Android.

Final Fantasy (1987)

När det första Final Fantasy-spelet gavs ut för Nintendo Entertainment System i slutet av 80-talet lade det grunden för en lång serie av fantasyrollspel. Androidporten har fått mycket kritik för att den inte använder hela skärmen, så medelbetyget ligger på relativt blygsamma 3,2 stjärnor för tillfället.

Final Fantasy III (1990)

Den tredje delen i Final Fantasy-serien släpptes i Japan 1990, men spelet såldes inte i övriga delar av världen. År 2006 kom en remake för Nintendo DS som sålde i över en miljon exemplar enbart i Japan. Det är den 3D-versionen med HD-grafik som nu portats till Android.

Another World (1991)

Another World är ett kultspel som programmerades och designades på en Amiga 500 av Eric Chahi. Det är ett filmiskt plattformsspel som sålde i runt en miljon exemplar på 90-talet.

Sonic the Hedgehog CD (1993)

Sonic var Segas svar på Super Mario och den här delen i spelserien kom 1993.

Broken Sword (1996)

Det här klassiska äventyrsspelet från mitten av 90-talet har blivit väldigt uppskattat i Play Store med 4,8 stjärnor i medelbetyg. Androidporten heter Broken Sword: Director’s Cut och skiljer sig tyvärr från originalet på vissa punkter, men det är fortfarande ett mycket kompetent spel.

Z (1996)

Ett realtidsstrategispel (RTS) som släpptes 1996 av utvecklaren The Bitmap Brothers. Z fick ett varmt mottagande av dataspelskritiker då det kom.

Duke Nukem 3D (1996)

Vem minns inte den klassiska förstapersonskjutaren Duke Nukem? Spelet kom ett par år efter att pionjärerna id Software banat väg med Wolfenstein 3D, Doom och Doom II. Androidporten av spelet har nästan fått mer ris än ros, men den är i alla fall gratis numera.

Blazing Star (1998)

Det här sidoscrollande shoot ’em up-spelet släpptes för konsolen Neo Geo i slutet av 90-talet och är uppföljaren till Pulstar. Androidporten landade i Play Store för bara ett par dagar sedan.

Metal Slug 3 (2000)

Det här är också ett Neo Geo-spel vilket dock även letat sig fram till en rad andra plattformar, som exempelvis PlayStation 2, Xbox och Xbox 360. Det är ett så kallat run and gun-spel och androidporten har mestadels fått god kritik.

May Payne (2001)

Ett stilbildande actionspel från finska utvecklaren Remedy. Spelet gavs ut av Rockstar Games och androidporten Max Payne Mobile släpptes nu i sommar.

Grand Theft Auto III (2001)

Ännu ett spel från Rockstar Games, som kom hösten 2001. GTA III är ett omtyckt, kontroversiellt och inflytelserikt spel med en öppen värld.

Spectral Souls (2005)

Spectral Souls: Resurrection of the Ethereal Empires är ett taktiskt rollspel från japanska utvecklaren Idea Factory. Androidversionen är förhållandevis gammal och mottogs med beundran när den släpptes då det var första gången ett PlayStation Portable-spel kördes utan problem med god FPS på Googles plattform.

Dead Space (2008)

Det här är ett science fiction-survivalspel med skräckinslag som utspelar sig i rymden. Dead Space släpptes hösten 2008 för PlayStation 3 och Xbox 360 och spelet har fått en uppföljare. En tredje del i serien är på gång och androidporten av originalet är ovanligt lyckad.

Uppdatering: Det här är ingen port av originalet utan en slags fristående mobilversion.

Machinarium (2009)

Machinarium är ett äventyrsspel av det klassiska peka-och-klicka-stuk som lämpar sig mycket väl för moderna pekskärmar. Spelet släpptes 2009 och kom relativt nyligen till Android (kräver för tillfället en enhet med HD-upplösning).

Minecraft (2011)

Markus Perssons spel har blivit ett fenomen och ”Notch” har visat att en enda utvecklare fortfarande kan skapa spel som gör succé världen över – det gäller bara att hitta en nisch och vara tillräckligt bra och originell. Androidvarianten av spelet kallas för Minecraft – Pocket Edition och är mycket uppskattad överlag med mellan 500 000 och 1000 000 betalande spelare.

Lägsta pris på HTC One X på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S III på Prisjakt just nu: