Litiummetall från SolidEnergy kan fördubbla batteritiden nästa år

Postat:
12:57 - 2016-08-20
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
40

Vi har hört det många gånger förut – ny spännande batteriteknik med löften om betydligt mer uthålliga smartphones. Men forskningen och upptäckterna har inte nått fram till marknaden än och till de konsumenter som längtar efter bättre batteritid.

Kanske, kanske blir det ändring på det nästa år då SolidEnergy menar att deras litiummetall-teknik innebär att batterikapaciteten kan fördubblas utan att för den sakens skull öka batteriernas fysiska storlek.

batterier-teknik-2

Alternativt sägs ett hälften så stort batteri kunna erbjuda samma kapacitet som idag. Forskare har arbetat på litiummetallbatterier i åratal men har haft problem med kortslutning och överhettning.

SolidEnergy menar att de nu tagit sig förbi hindren, bland annat genom att ge litiummetallen en fast elektrolytbeläggning. En icke brännbar flytande elektrolyt används även, som har mindre motstånd och inte skapar ”dendriter” när den reagerar med litiummetallen.

Företaget siktar på att lansera litiummetallbatterier för drönare i november och kommersialisera smartphonebatterier 2017. Hur de lyckas återstår att se.