Livscykeln för Linuxkärnan LTS utökas från två till fyra år

Postat:
12:08 - 2017-09-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
6

Som om Project Treble inte var tillräckligt goda nyheter för uppdateringar, kommer stödet för den Linux-kärna Androidenheter baseras på att utökas från två år till fyra år. Androidenheter använder en stabil version av Linux-kärnan kallad Long Term Support (LTS).

Dessa releaser har tidigare underhållits med regelbundna bugg- och säkerhetsåtgärder i två år. Sexårsstödet börjar i och med version 4.4 av operativsystemskärnan, vilken redan används av Qualcomm Snapdragon 835-enheter som exempelvis OnePlus 5.

Kärnorna är knutna till chippen och Androidenheter får aldrig helt nya versioner av kärnan, så de som inte redan har version 4.4 kommer inte att se fördelarna. Google Pixel kör exempelvis version 3.18. Sökjätten har tidigare på egen hand implementerat åtgärder från nyare kärnor till den äldre kärnan, när officiella stödet nått sitt slut.

Att LTS-kärnans livscykel utökas till sex år innebär att Google och mobil- och chipptillverkare får gott om tid på sig att utveckla enheter som baseras på den versionen, samtidigt som konsumenter bör få cirka fyra år av underhåll.

Som det varit hittills har stödet antingen redan upphört, eller på sin höjd varat i ett år, efter att en Androidenhet släppts på marknaden. Den längre livscykeln kan innebära ett viktigt steg för att mobiler ska få uppdateringar till nya Androidversioner bortom dagens två år.