Lodsys utökar stämning mot utvecklare. Siktar in sig på Rovio, EA, Atari med flera

Postat:
16:36 - 2011-07-22
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
34

Få har nog missat företaget Lodsys och deras hot mot utvecklare på både Android- och iOS-plattformen. Efter att främst ha riktat in sig mot mindre utvecklare så har de nu tagit steget fullt ut och stämt ett flertal större företag. Bland dessa större företag hittar vi Rovio (Angry Birds), Electronic Arts, Atari och Square Enix.

I början av maj började företaget började skicka ut brev till utvecklare och kräva licensavgifter eftersom dessa utvecklare hade applikationer som antingen använde sig av möjligheten till köp i applikationen eller hade en länk för att uppgradera applikationen. Lodsys hävdar att de har ett patent (US Patent #772,078) som bland annat täcker just detta. Apple, Google och Microsoft hävdar alla att de redan har licenser för Lodsys patent och att de därför även gäller utvecklare som använder sig av inbyggda funktioner hos operativsystemet men Lodsys hävdar nu att det inte stämmer och har bestämt sig att inte bara ge sig på små mindre utvecklare utan även flera större utvecklare.

Det blir naturligtvis intressant att se hur dessa större företag väljer att agera. Mindre utvecklare har normalt svårt att kämpa mot sådana stämmningar då det kostar mycket pengar men företag som Electronic Arts, Atari och Square Enix har inte bara djupare kassakistor utan även egna advokater och vi har svårt att se att de ger sig utan en riktigt kamp.

Hur ser det ut bland Swedroid:s utvecklare? Är det någon som fått en stämning och hur har ni i så fall valt att agera?

Via Engadget

Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Sensation på Prisjakt just nu: