Vi testar Logitech K480 – ett mångsidigt tangenbord för surfplattor såväl som telefoner

Postat:
14:58 - 2014-11-05
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
15

I dag använder vi surfplattor i högre utsträckning än vad många föreställt sig både för fritidsintressen och inte minst som arbetsverktyg. I bland räcker dock inte det virtuella tangentbordet till och därför kan det vara bra att ha ett trådlöst tangentbord tillgängligt. Logitech K480 är ett nytt trådlöst tangentbord från den schweiziska tillverkaren som stödjer upp till 3 samtidigt parkopplade enheter, så du snabbt kan växla mellan dator, telefon och surfplatta. Priset är satt till 480 kr och produkten finns tillgänglig både online och bland flertalet elektronikkedjor.

Specifikationer

Höjd20 mm
Bredd299 mm
Djup195 mm
Vikt820 g
FärgerFinns i vitt och svart.
Bluetooth-räckvidd:Upp till 10 m.
Batteritid2 år
ÖvrigtPå/av-reglage, Lampa för batteriindikator

Tangentbordet har stöd för både Windows, OSX och ChromeOS samt IOS och Android. Specialtangenterna för olika operativsystemen finns representerade så att du inte blir förvirrad om du använder det till Windows eller OSX och sen växlar till antingen IOS eller Android.

Till skillnad från många andra tangentbord som är anpassade för mobila enheter och därför lätta, små och ganska jobbiga att skriva på en längre tid så är Logitech K480 ett riktigt stort och tungt tangentbord. Tangenterna är stora och det är gott om utrymme mellan dem.

Närmare titt

2014-10-28 12.44.05Redan när vi lyfter lådan inser vi att detta inte är ett lätt och nätt litet tangentbord. Innehållet väger en hel del och förpackningens storlek vittnar om att det inte handlar om något minitangentbord.

2014-10-28 12.53.14
K480 finns i 2 färger, vitt och svart. Hos det svarta tangentbordet så är utrymmet där du ställer telefon och surfplatta en i vårt tycke ganska ful smutsgul färg medan det är ljusgrått på det vita tangentbordet. Vi hade hellre sett någon annan färg hos det svarta tangentbordet.

Tangenterna är som sagt stora och det är gott om utrymme emellan vilket gör det relativt skönt att skriva på tangentborde. Slaglängden är däremot ganska kort och liknar det som du får på ett tangentbord hos en bärbar dator.

Uppe i vänstra hörnet finns en switch som gör det möjligt att växla mellan de tre parkopplade enheterna.

2014-10-28 15.40.40Det finns två knappar på tangentbordet som används för att koppla ihop det med din målenhet, en för Windows, Android och ChromeOS och en för IOS och OSX. Allt du behöver göra är att hålla inne rätt knapp i några sekunder för att initiera parkopplingen och sedan söka upp tangentbordet via din telefon, surfplatta eller dator. Hos IOS så räcker det med att välja tangentbordet för att kopplingen skall ske medan du hos Android först måste verifiera tangentbordet genom att skriva in ett antal siffror som visas på skärmen. Först när denna verifiering gjorts parkopplas tangentbordet till din Android-enhet.

2014-10-28 15.45.45Skåran avsedd för att placera surfplattan eller telefonen är både bred och djup. Vi kunde utan problem ställa Sony Tablet Z2, Nexus 7 och Nvidia Shield Tablet m.fl. i skåran. Djupet och det faktum att skåran i sig är någon centimeter på höjden gör dock att enheten får en ganska ordentlig lutning, åtminstone om enheten i sig är tunn. Vi kan tänka oss att skåran har fått sina mått för att kunna passa allt från tunna surfplattor som iPad Air och Sony tablet Z2 till tjockare plattor som Nvidia Shield Tablet. Enligt Logitech är max-mått på en surfplatta 10,5 mm tjocklek och 258 mm bred.

2014-10-29 13.27.28Ovan är ett exempel på den lutning du får med en iPad Air 2 (6.1mm). Kanske hade det varit trevligt med någon sorts möjlighet att ställa in lutningen eftersom arbetsställningen blir begränsad.

2014-10-31 10.57.13Det är när vi provar att ställa en surfplatta, i detta fall en Sony Tablet Z2, på högkant som vi inser varför Logitech K480 är så pass tung och stor. Trots att vi har en surfplatta med sin tyngdpunkt lång bak så finns det inga tendenser alls till att tangentbordet riskerar välta. Det är väldigt stabilt och vi kan som i bilden ovan bära omkring allt i en hand utanproblem.

Installation och mjukvara

Att installera Logitech K480 är väldigt enkelt. Slå på bluetooth på telefonen/surfplattan/datorn, ställ in switchen på 1-3 beroende på var du vill ansluta den och tryck på rätt knapp på tangentbordet så att den börjar sända ut en bluetooth-signal.

2014-10-28 14.43.45I vårt test provade vi ansluta både Sonys Tablet Z2 samt Apples iPad air 2 och hade inga problem med anslutningen. Medan iPad’en anslöt direkt så fick vi verifiera anslutningen hos Z2 Tablet genom att mata in den PIN-kod som visades på skärmen via tangentbordet.

2014-10-28 14.47.59Till OSX, Windows och Android finns det även extern mjukvara som kan installeras. hos WIndows och OSX så ger det dig möjligheter att ställa in hur vissa tangenter uppför sig inklusive snabbgenvägar till appar.

2014-10-28 14.50.46Android-appen ger dig egentligen inte så stora extra möjligheter mer än att se till att tangentbordet är anslutet korrekt och att låta dig ställa in rätt språk på tangentbordet. Vi hade gärna sett fler inställningsmöjligheter, tex ändra på vad varje tangent gör.

Funktion

2014-10-31 12.01.21Det som är lite speciellt med Logitechs tangentbord jämfört med många andra är att vi får alla specialtangenter för respektive OS. till exempel visas både cmd-kringla/pretzel för OSX och alt/alt-GR för Windows på samma tangent.

För Android så hittar vi även en hemknapp (F1), en knapp som växlar mellan öppna program (F2) och en knapp för att ta screenshot.

Något vi saknar är dels en indikation om du råkat slå på caps-lock och dels bakgrundsbelysning. Ska vi vara ärliga skulle vi faktiskt också accepterat att det var ännu bredare om vi kunde fått en liten trackpad med. Det går självklart att peka på skärmen men en trackpad eller mus gör surfplattan ännu mer lik en laptop. Logitech T630 är annars ett alternativ som också stödjer att vara ansluten till mer än 1 enhet.

Slutsats

Logitech K480 Multi-device keyboard är ett intressant tangentbord. Det kan knappast kallas mobilt då det väger närmare 1 kg men vikten bidrar samtidigt till en stabil ställning för plattor på upp till tio tum. Vi gillar att tangentbordet är stort med gott om utrymme mellan tangenterna eftersom det gör det bekvämare att skriva på jämfört med mindre mobilspecifika tangentbord. Tyvärr kan inte lutningen justeras vilket leder till att arbetsställningen blir begränsad.

Priset för tangentbordet är runt 450 Kr vilket inte känns allt för dyrt för ett mångsidigt trådlöst tangentbord. Det är till exempel något billigare än Microsoft Wedge som också är ett bluetooth-tangentbord för mobila enheter. Ett alternativ är Logitech’s egen K810 Illuminated Bluetooth keyboard som också kan stödja mer än en ansluten enhet. Fördelen med det tangentbordet är att det är lätt och smidigt även om det erbjuder fullstora tangenter plus att det som namnet antyder har upplysta tangenter. Det saknar dock specifika tangenter för IOS, Android och OSX och det kostar också nästan dubbelt så mycket som K480.

Är du i behov av ett ordentligt tangentbord som du vill använda till både din dator och din mobila enhet rekommenderar vi att du tittar på Logitechs K480 då den erbjuder många funktioner till ett bra pris.