Lördagsnotiser: Droid en telefonserie, spela XviD på din androidlur

Postat:
20:35 - 2009-10-24
Skribent:
Manny B
Kommentarer:
9

Lördagsnotiser Lördag igen och som vanligt är det ganska lugnt över helgerna. Två notiser är allt vi har att bjuda på för tillfället.

* Droid en serie telefoner, inte bara en modell?
Rykten, vilka gör gällande att ”Droid” inte bara är EN telefon utan vad Verizon ämnar kalla hela sin androidarmada, började i går florera på teknikbloggarna. Dessa rykten är aningen förbryllande då Motorola uppenbarligen ämnar kalla sin senaste lur för Droid också, så man undrar ju vad Verizon har tänkt kalla den. Om de kallar den Droid så kommer Droid hos Verizon vara både en enskild modell och hela dess androidsortiment. Som gjort för att förvirra kunderna, vilket sällan är bra ur marknadsföringssynpunkt. [Engadget, tipstack till wasabi]
 

* Spela XviD, DivX och WMV på din androidlur
Många har säkert frustrerats över det bristande stödet för videoformat/-codecs i Android – de absolut mest förekommande formaten på nätet har inte varit kompatibla och vi har tvingast konvertera alla filmer/serier vi har velat se på våra kära små telefoner. Utvecklare har länge inte kunnat göra något åt detta heller då de inte har haft den nödvändiga tillgången till ett NDK (Native Development Kit) för Android, men i somras släppte Google till slut ett NDK, och nu börjar vi se frukten av detta.

Först ut (såvitt undertecknad vet) att presentera en videospelare med stöd för ovan nämnda format/codecs är yxflash, som faktiskt har svalt det mesta jag har kastat på den i XviD/DivX-väg. Det som allra mest har varit till min belåtenhet är att jag inte har varit tvungen att nedkonvertera filmerna/serieavsnitten, dvs att sänka upplösningen, utan jag har kastat in dem på SD-kortet och spelat upp dem rakt av på min HTC Dream. Värt att nämna är att detta förstås handlar om SD-rippar – HD kan man naturligtvis glömma.

Spelaren, vilken kostar vansinniga 140 kr om man vill slippa trial-begränsningen på 2 minuters speltid, är i sig inget att hurra över utan känns väldigt ”beta”. Nedskalningen resulterade i halvtaskig bildkvalité, och därtill hänger den sig lätt om man gör något annat än att bara låta videoklippet spela. Det intressanta här är dock inte spelaren och dess brister i sig, utan mer ett ”proof of concept”. Vi ser nu att det är möjligt att spela dessa format på våra telefoner, vilket bådar mycket gott inför framtiden. Ett open source-projekt dedikerat till detta vore onekligen läckert – kanske något i stil med VLC för Android? [yxflash]