LTE-telefoner på gång – Galaxy S II LTE först ut [Intervju]

Postat:
17:09 - 2012-03-06
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
28


Samsung är först
ut med att lansera en LTE-telefon – Samsung Galaxy S II LTE – på den nordiska marknaden. Eftersom det råder många frågetecken kring LTE-standarden och vad den innebär har vi tagit tillfälle i akt och framfört ett par frågor kring just LTE till Michael Alström, 4G-ansvarige i Norden på Samsung.

Hur skiljer sig LTE från 3G? Är skillnaden stor vad berör bandbredd, latenser etc? Hur fungerar det med telefonsamtal över LTE-nätet?
LTE eller 4G som vi kallar det i dagligt tal är i dagsläget att nät för snabb datakommunikation. Rent praktiskt fungerar det som så att Galaxy S II LTE är ansluten mot 4G-nätet men när du ringer eller besvarar ett samtal så växlar telefonen över till 2G-/3G-nätet (beroende på vilken täckning man har). Efter avslutat samtal går telefonen tillbaka till 4G-nätet.

Datahastigheterna är betydligt högre i 4G (LTE) än 3G, teoretiskt upp till 100 Mbps (nedladdning). Man kan säga att 4G-nätet har 3-4 gånger snabbare datahastighet än 3G-nätet. Så det är helt klart en njutning att surfa eller ladda ner filer, streama film, maila m.m i 4G-nätet jämfört med i 3G-nätet. Viktigt att poängtera är att Galaxy S II LTE även stödjer den snabbast möjliga datahastigheten också i 3G idag (teoretiskt upp till 42 Mbps). Så oavsett om du är ansluten till 4G (LTE) eller 3G ger Galaxy S II LTE den snabbast möjliga datahastighet som finns.

Vad innebär LTE för nya möjligheter idag?
Hotspot-funktionen är en väldigt bra möjlighet vilket gör att du kan dela ut din internetuppkoppling till fler användare (upp till 8 personer). Varför inte koppla upp din egen notebook, surfplatta och använda Galaxy S II LTE som modem. Så i praktiken har du det snabbast möjliga mobila bredbandet som finns på marknaden med dig hela tiden, oavsett var du är i Sverige, på arbetet, i vinter eller sommarstugan, restaurangen eller bara på stan.

Vilka nya funktioner eller förbättrade funktioner kan LTE leda till i närtid?
Redan i dag finns det många användningsområden som exempelvis kortar ner vänttiderna betydligt vid surf, ladda ner filer, mail etc. Den snabba datahastigheten kommer i framtiden också möjligöra ännu bättre upplösning såsom vid streaming av video, on-line spel med högre grafik, videotelefoni i HD-upplösning m.m.

Det har varit tal om kapacitetsbrist i 3G-näten bland vissa operatörer – kan detta förändras med LTE?
Kan tyvärr inte uttala mig, detta är en fråga för operatörerna att besvara. Helt klart är dock att 4G (LTE) är det som nu kommer, och vi är glada att i Sverige kunna erbjuda Europas första 4G-smartphone. Vi är övertygande att fler kommer uppskatta den möjlighet som 4G (LTE) ger.

Finns det något som 3G är bättre på än LTE i dagsläget? Exempelvis vad gäller täckning eller känslighet för störningar?
Det enda jag kan komma på just nu är täckingen, men generellt kan sägas att alla större städer samt ett flertal populära semesterorter/platser har 4G-täckning (LTE) idag. Utbyggnad sker hela tiden och mer information vad gäller täckning finns på operatörernas hemsidor. Dock ska vi inte glömma att Galaxy S II LTE fungerar fullt ut i 3G-nätet, och med den unika möjligheten att också använda 4G (LTE).

Vad är det som kännetecknar specifikt S II LTE förutom stödet för LTE?
Jämfört med vår modell Galaxy S II så har Galaxy S II LTE; Större skärm, snabbare processor, NFC stöd, snabbare datahastighet i 3G och självklart 4G (LTE).

Vi har noterat att Samsung S II LTE blivit utrustad med ett kraftfullare batteri – vad beror det på?
4G (LTE) kräver i dagsläget mer av batteriet och i kombination med snabbare processor och större skärm så har Galaxy S II LTE ett något kraftigare batteri jämfört med ex modellen Galaxy S II.

Samsung söker just nu testpiloter för Galaxy S II LTE i swedroids forum – varför är ni intresserade av att ta in synpunkter från användare?
Vi är väldigt intresserade att få synpunkter på hur upplevevelsen är med Europas första 4G-telefon. Det finns säkert saker som vi skulle kunna vidarutveckla, så både positiva och eventuella negativa kommentarer är välkomna.