Makible MK1 och MK2 – hörlursadaptrar för Android

Postat:
20:30 - 2011-07-23
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
30

Ett problem för oss Android-användare är att det ofta kan vara svårt att hitta hörlurar med mikrofon och musikkontroller som fungerar bra på våra telefoner. Medan det finns hundratals om inte tusentals hörlurar “Made for iPhone and iPod” så är utbudet av hörlurar “Made for Android” så gott som obefintligt. Makible är ett nystartat företag som skapat två produkter för oss Android-användare med mål att hjälpa oss med detta dilemma. Makible MK1 är en adapter som ser till att du kan använda vilka hörlurar som helst som ett headset med mikrofon och allt. Makible MK2 å andra sidan är en enkel adapter som ser till att iPhone/iPod-headset ska fungera på de telefoner som får dåligt ljud. Hur bra fungerar de? Läs vidare så berättar vi.

Innan vi ger oss på de två produkterna vill vi berätta lite mer om Makible. Normalt när ett företag skapar en produkt så bygger de produkten, skapar lite hype runt den och börjar sälja till hugade spekulanter. Makible är dock inte ett normalt företag utan har som affärside är att skapa ett nätverk där folk kan skicka in idéer på produkter som de skulle vilja se byggda och sedan hjälpa till att para ihop rätt människor så att produkterna kan byggas. Tanken är att hjälpa till med produktutveckling och tillverkning av sådana produkter som kanske inte passar att massproduceras. De två produkterna som vi testar idag kommer till exempel endast tillverkas i 10000 exemplar.

I mars 2011 gick de ut till olika teknikbloggar, bland annat Engadget, och berättade om två koncept för hörlursadaptrar för Android. Målet var att få folk så pass intresserade att de förbokade en eller båda av adaptrarna och att de därigenom fick ihop kapital nog för att förverkliga dem. I dagens cyniska tid så var det säkert många som misstrodde dem och såg framför sig en stor bluff men undertecknad bestämde mig tidigt att det var värt att satsa de $25 de ville ha för båda adaptrarna ifall de faktiskt tänkte bygga dem. Under de följande månaderna skickade Makible kontinuerligt ut information hur det gick och i början av juli var de så dags: Makible MK1 och Makible MK2 var redo att skickas ut.

Makible MK1
Pris:
$20

Idéen med Makible MK1 är att förvandla vilka hörlurar som helst till ett fungerande headset.

 

 

Det första som slår oss när vi packar upp Makible MK1 är hur stor den är. Eftersom tanken är att vi ska rulla upp sladden till hörlurarna inuti MK1:an så behövs det självklart utrymme men det ändrar inte det faktum att vi redan inser att det nog kommer se ganska löjligt ut med denna adapter.

Makible skickar med 4 stycken olika skal som låter oss dra sladdarna till respektive hörsnäcka på olika sätt. Dessa skall är tillverkade av ett gummimaterial som gör att de lätt kan formas om lite ifall det blir lite mycket sladd att stoppa in. Den lilla gröna staven som skickas med är i själva verket en magnet som ska se till att vi kan sätta fast MK1:an i tröjan eller skjortan.

 

Vi testade ett par Creative EP-830 hörlurar tillsammans med Makible MK1. Det gick relativt bra att vira upp sladden även om det var ganska svårt att vira upp sladden så pass hårt att vi enkelt kunde stänga locket. Vi valde skalet där armarna/sladdarna till hörsnäckorna pekade uppåt. Det vi snabbt insåg var hur tungt allt blev. Magneten som skulle hålla fast MK1 på vår tröja klarade inte av att hålla fast den och när den släppte så drog den ur minst en hörsnäcka ur öronen. För framtida versioner skulle vi nog rekommendera en klämma eller liknande. Vi testade flera telefonsamtal via MK1 och även om det fungerade bra att använda den så tyckte de som vi ringde att ljudet ekade lite. Det största problemet vi upplevde var dock utseendet. Med tanke på att MK1 är stor så kändes det inte speciellt coolt att ha en stor klargrön Android-gubbe hängande i tröjan. Vi må gilla Android men det finns en gräns.

Tanken är god men utförandet är tyvärr inte lika bra.

Makible MK2
Pris: $10

Ett problem som vi Android-ägare har är att många iPod/iPhone-headsets inte fungerar bra på våra Android-telefoner eftersom Apple i sin visdom har valt att konfigurera 3.5mm-pluggen lite annorlunda. I vissa fall så låter ljudet som vi var under vatten samtidigt som mikrofonen inte fungerar medan det i andra fall främst handlar om att inga av media-knapparna fungerar.

Även om det är lätt att få det intrycket så är Makible MK2 INTE en universallösning till detta problem. Vad den främst är till för är att se till att de telefoner, främst från Sony, Samsung och Nokia, där ljudet är fel i lurarna får korrekt ljud och att mikrofonen börjar fungera. Makible hävdar visserligen att den även i vissa fall kan få några av knapparna att börja fungera men det verkar vara ganska sällsynt.

Det visade sig att varken vår LG Optimux X2 eller eeePad Transformer har något behov eller stöds av denna adapter. Vi får visserligen bra ljud från våra olika iPhone/iPod-headsets på dessa enheter men vi hade hoppats att även få tillgång till några av mediaknapparna.  Vi lånade därför en Samsung Galaxy S (Samsung Galaxy S2 har inte detta problem) som normalt inte kan använda dessa hörlurar/headset och testade med ett antal hörlurar. I alla fall kunde vi både använda mikrofonen och få bra ljud från adaptern.

Makible MK2 kostar $10 vilket inte är speciellt mycket men det går att få tag i billigare adaptrar från t ex Teknikmagasinet. Men då får vi förstås inte den gulliga lilla Android-roboten.

Lägsta pris på HTC Sensation på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på LG Optimus 3D på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu: