Markets mest populära emulatorer nedplockade av Google – går nu att ladda hem gratis från SlideME

Postat:
11:13 - 2011-05-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
32

Den tveklöst mest framgångsrike utvecklaren av tv-spelsemulatorer för Android är yongzh, eller Yong Zhang som han heter i verkligheten. Hans appar som emulerar klassiska tv-spel och hemdatorer har dragit in över 10 miljoner kronor i Market, och de har överlag fått ett mycket gott mottagande från användare världen över.

En annan emulatorutvecklare är ZodTTD, och i slutet av mars togs hans PlayStation-emulator psx4droid bort från Market av Google. Eftersom detta skedde strax innan släppet av spelmobilen Sony Ericsson Xperia Play, misstänkte vissa att emulatorn plockades ned efter påtryckningar från Sony. Andra menade att användandet av det varumärksskyddade ”psx” var anledningen till borttagandet, och att ZodTTD eventuellt använt sig utav öppen källkod utan lov.

Nu har samtliga av Yong Zhangs emulatorer nått samma öde, då hela hans Market-konto blivit avstängt. Detta innebär alltså att de populära emulatorerna med ”oid” i slutet av namnen, som exempelvis GameBoid, GBCoid, Nesoid och Gensoid inte längre går att köpa. Precis som i fallet ZodTTD säger Google att orsaken till raderandet är brott mot Markets policys. Tydligen togs två Sega-emulatorer ned redan förra månaden efter klagomål från Sega, och kanske kommer det inte längre finnas plats för emulatorer i Market framöver?

Yong Zhang har som en tillfällig lösning flyttat sina emulatorer till tredjepartsbutiken SlideME, där de för tillfället går att ladda hem gratis. Ett sant guldläge för alla nostalgiker och fans av gamla tv-spel, med andra ord. Vad tror ni läsare är anledningen till att allt fler emulatorer tas bort från Market, och är alla emulatorer i fara nu?

Uppdatering: Det är mycket komplicerat att programmera emulatorer. Att utvecklaren yongzh på förhållandevis kort tid lyckats skriva appar helt från grunden som emulerar så pass många olika enheter, utan att fuska med hjälp av öppen källkod från andra projekt, ter sig osannolikt. Som det påpekats i kommentarsfältet, beror avstängningen förmodligen på att yongzh i vissa fall använt öppen källkod utav lov, och tagit betalt för andras arbete.

Tipstack till laserval! Genom Engadget

Lägsta pris på Samsung Galaxy Tab 10.1 (16GB/WiFi) på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Motorola Xoom 32GB (WiFi) på Prisjakt just nu: