Mer om EU:s kommande krav på löstagbara batterier – det här gäller

Postat:
13:03 - 2023-06-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
38

EU är i färd att implementera nya och mer miljövänliga regler kring batterier i portabel elektronik. Reglerna involverar många aspekter av batterihantering men största förändringen för smartphonemarknaden är att telefoner måste erbjuda löstagbara batterier.

En vanlig fråga i debatten har varit hur reglerna definierar ”löstagbart”. Kravet är inte att smartphonetillverkare måste återgå till bakstycken som går att pilla bort med en nagel eller att batterier ska gå att byta ut på 30 sekunder som i exempelvis en gammal Samsung Galaxy S2. Dagens slutna konstruktioner bör mestadels gå att bibehålla.

Kravet för att ett batteri i en smartphone ska anses löstagbart är att batteriet går att ta bort av en lekman utan proprietära specialverktyg, såtillvida specialverktygen inte tillhandahålls gratis. Apple har exempelvis varit ökänt för att använda avvikande skruvar för att försvåra reparation av enheter på egen hand. Batteriet ska även gå att ta bort utan upphettning eller lösningsmedel.

A portable battery should be considered to be removable by the end-user when it can be removed with the use of commercially available tools and without requiring the use of specialised tools, unless they are provided free of charge, or proprietary tools, thermal energy or solvents to disassemble it.

Med andra ord kan bakstycket vara fastskruvat och tätat, men vare sig bakstycket eller batteriet får vara fastlimmat. Ett exempel på en telefon som kanske redan uppfyller kraven är Nokia G22 som Ifixit erbjuder en batteribytes-guide för. Enligt Ifixit definierar inte reglerna vad ett specialverktyg är för något, vilket eventuellt skulle kunna användas som ett kryphål för tillverkare att ändå skapa konstruktioner som kräver specialverktyg för att öppna.

Reglerna har inte formellt godkänts än och de förväntas träda i kraft år 2027. Något som komplicerar frågan är att ett annat relaterat regelverk är på gång samtidigt kallat ”Ecodesign for smartphones and tablets”, vilket kan börja gälla redan 2025.

EU:s initiativ har välkomnats av Fairphone och av ”right to repair”-rörelsen, men exakt vad reglerna kommer få för inverkan på smartphonemarknaden återstår att se.

Mest kommenterat

 1. Mångåriga Androidanvändare som har bytt till Apples Ios – vilka är era erfarenheter?
 2. Mångåriga Iphoneanvändare som har bytt till Android – vilka är era erfarenheter?
 3. Pixel-telefoner får en mängd nya finesser i Googles senaste ”feature drop”
 4. OpenSignal publicerar ny rapport – Telia anses erbjuda bäst täckning
 5. Google meddelar att Podcasts läggs ner i april nästa år
 6. OnePlus 12 lanseras i Kina – Snapdragon 8 Gen 3 och upp till 24GB RAM

Mest läst

 1. Mångåriga Androidanvändare som har bytt till Apples Ios – vilka är era erfarenheter?
 2. Pixel-telefoner får en mängd nya finesser i Googles senaste ”feature drop”
 3. Mångåriga Iphoneanvändare som har bytt till Android – vilka är era erfarenheter?
 4. Läcka kring Galaxy S24-serien: bilder och specifikationer
 5. Så här bra är ”magiska editorn” i Google Pixel 8
 6. Nya profilbilderna i Messages ersätter kontaktbilderna

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Var handlar du helst din teknik?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Sweclockers RSS