Mer Xperia mini och mini pro – bilder och video från presskonferensen

Postat:
03:48 - 2011-05-06
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
63

Vi fortsätter rapporteringen kring Sony Ericssons två nylanserade telefonmodeller – Xperia mini och Xperia mini pro – med bilder, film och lite information från gårdagskvällens event; där vi fick möjlighet att testa enheterna i fråga. För ovanlighetens skull bjöd Sony Ericsson endast in representanter för tekniksajter och på plats fanns bland andra XDA, MoDaCo och engadget med flera inklusive oss på Swedroid.

Sony Ericsson inledde presentationen med en kort resumé av årets hitintills lanserade telefoner samt talade om kombinationen av Sony, Sony Ericsson och Android – som alltså givit upphov till Xperia-serien som vi känner den idag. Sony Ericsson lånar friskt från Sony (EXMOR, Bravia Engine, Playstation) och använder i grund och botten en modern plattform med hög innovationstakt (Android) för att i slutändan knyta ihop allting med fokus på design, underhållning och kommunikation.

Efter introduktionen presenterades dels de två telefonerna – Xperia mini och mini pro – men också en ny tjänst man valt att kalla för Facebook Inside, men mer om den vid ett senare tillfälle. Telefonerna ersätter Xperia X10 mini respektive X10 mini pro och har inte särskilt mycket gemensamt med föregångarna.

Vad Sony Ericsson försökt att göra denna gång är att skapa vad man kallar för en ”full smartphone experience” i en mindre telefon och anledningen är inte mer komplicerad än att det finns ett stort antal användare som föredrar små enheter framför de med allt större och större skärmar, men som bara för den sakens skull inte gärna gör avkall på prestanda eller funktionalitet – vilket man nu tar fasta på. För att illustrera detta drog Sony Ericsson en parallell till Boomboxen och Boombox-dödaren Sony Walkman. Avslutningsvis och under Q&A-sessionen framgick det att bootloadern kommer att vara upplåsningsbar även på dessa telefoner.

Xperia mini och mini pro har blivit utrustade med Sony Ericssons nya displaytyp ”reality display” samt erhållit en högre upplösning (480×320) än föregångarna (240×320) och begåvats med multitouch-stöd och repbeständigt mineralglas. På kamerafronten är upplösningen densamma, men linsen släpper in mer ljus och har numera ett bländarvärde på f/1.6. Batteriet är 30% större (1200mAh) och i kombination med en mindre strömhungrig skärm samt mer energieffektiva Gingerbread (Android 2.3) uppges batteritiden vara bättre.

Mängden RAM är 512MB varav 335MB finns tillgängligt för operativsystemets räkning, och mängden inbyggt flashminne är 380MB varav ca 250MB finns ledigt för programinstallationer. Hårdvaruplattformen är i stort sett densamma som i Xperia arc med en andra generationen Scorpion-processor i 1GHz (45nm) och grafikdelen Adreno 205.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=q4guHqdBK00&feature=youtu.be&hd=1

Precis som videon ovan illustrerar har det hänt en del på mjukvarufronten. Hemskärmen är fortfarande optimerad för enhandsanvändning, men är mer intelligent och anpassningsbar, vilket innebär större möjligheter för användare att konfigurera hemskärmen och därmed göra den mer personlig.

Det första vi noterar när vi testar de två telefonerna är displayen som vi upplever som markant bättre än den i föregångaren, utöver att återge en högre kontrast med rikare färger verkar dennockså mer ljusstark. Tangentbordet på Xperia mini pro bedömer vi vid ett första intryck som bra och gillar att ytan på tangenterna är texturerad för bättre grepp/känsla – den extra tangentbordskolumnen om fyra tangenter uppskattar vi förstås också.

Vad berör mjukvaran och närmare bestämt flytet på hemskärmen är det riktigt fint och definitivt jämförbart, om inte bättre i och med den lägre upplösningen, än vad vi erfar att Xperia arc presterar på samma front. Om byggkvalitén kan vi däremot inte säga så mycket då den ljudliga miljön gjorde det svårt att höra några eventuella missljud från plastchassit, men passformen mellan telefon och bakstycke upplevde vi i varje fall som god.

Xperia mini och Xperia pro kommer att finnas tillgängliga i svart och vitt vid säljstart och har bägge utbytbara bakstycken, vilka i sin tur kommer finnas tillgängliga i bland annat rosa, röd och blå färg m.fl. I butik väntas telefonerna dyka upp under augusti månad och prissättningen skall motsvara den som gällde vid introduktionen av föregångarna.

Vilka är er läsares intryck av telefonerna hitintills? Dela gärna med er av era åsikter i kommentarsfältet nedan.

ps. Missa inte vår tidigare artikel om telefonerna för pressbilder och reklamfilmer m.m.

[Facebook inside Xperia]
[Xperia mini]
[Xperia mini pro]

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia Play på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson X10 mini pro på Prisjakt just nu: