Meta stäms för att ha kringgått Apples integritetsregler

Postat:
11:11 - 2022-09-23
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
4

Förra månaden hävdade forskaren Felix Krause att Meta injicerar JavaScript-kod i varje hemsida när användare öppnar länkar via IOS-apparna för Facebook och Instagram. Hemsidorna öppnas inte separat i standardwebbläsaren, utan i en webbläsare integrerad i apparna.

Enligt Krause gör JavaScript-koden att Meta kan spåra användarna och övervaka alla deras interaktioner med hemsidan, som textmarkeringar, allt som skrivs i textfält, samt klick på annonser, knappar och länkar. Koden framstår som spyware i beskrivningen.

Nu är Meta på väg att stämmas i USA för det påstådda beteendet, vilket anses ha kringgått integritetsfunktionen i IOS som nekar appar tillåtelse att spåra användare. Meta har varit en högljudd motståndare till funktionaliteten.

Att inte längre kunna spåra användare i samma utsträckning minskar Metas annonsintäkter med 10 miljarder dollar om året, enligt företagets egna prognos. Meta nekar till anklagelserna som de menar är grundlösa, och säger även att deras integrerade webbläsare respekterar integritetsinställningarna.