Microsoft gör det enkelt för utvecklare att förvandla sina Androidappar till Windows 10-program

Postat:
20:28 - 2015-04-29
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
50

Microsoft har meddelat att Androidutvecklare enkelt kommer kunna kompilera sina Java- och C++-skrivna appar för Windows 10. Operativsystemet har inbyggt stöd för att hantera befintlig Androidkod. Applikationerna kan utnyttja Windows API och Microsofts tjänster och körs i en säker miljö.

De kommer fungera precis som vanliga program för Windows. Tanken är mer att kod ursprungligen avsedd för Android kan användas för att skapa Windows-program, snarare än att kunna köra Androidappar i Windows. Utvecklare har även möjligheten att utnyttja Microsofts utvecklarverktyg för att skapa universella appar från början.

Även IOS-utvecklare kan förvandla sina Object C-appar till Windows-program. Draget kan inte minst vara fördelaktigt för Windows 10 för telefoner, då apputbudet sannolikt kommer öka. Ett potentiellt problem är att både Android och IOS har sina egna distinkta designspråk vilka kan krocka med Windows estetik, men kanske kommer det lösas – antingen av enskilda utvecklarna eller av Microsoft.

Ett annat stort steg för företaget är något som kallas Continuum for Phones. Utvecklaren har skapat en funktion som förvandlar Windows 10-telefoner till datorer när de kopplas till extern skärm. Användare får ett gränssnitt som ser ut som ett komplett Windows 10 och apparna anpassar sig till större formatet. Mobilen står för beräkningskraften.

Idén är inte ny – Motorola satsade på ett liknande koncept redan 2011 i och med Atrix. Ubuntu har även anammat samma typ av konvergens med blandad framgång. På ett vis är det konstigt att Google inte låtit Nexus-mobiler bli till Chrome OS-datorer när de kopplas till större skärm än. Kanske får vi se detta i framtiden?