Microsoft tar sig an Android – Windows blir gratis på enheter under 9″

Postat:
16:55 - 2014-04-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
38

Android är inte bara gratis för tillverkare att använda (bortsett från licensavgifter på grund av patent) utan systemet har även öppen källkod, som vem som helst kan ladda hem. Microsoft har hittills krävt en $10-avgift från tillverkare för att använda sin Windows Phone-plattform, men nu har utvecklaren gjort Windows gratis för alla enheter som har mindre än nio tum stora skärmar.

Microsoft kallar systemet Windows for Internet of Things. I nuläget är det oklart ifall dagens Windows Phone blir gratis rakt av, eller om det endast är en särskild variant av av Windows Phone 8.1 som tillhandahålls utan kostnad.

Oavsett tar sig Microsoft an Android på ett annat vis än tidigare och gör det mer attraktivt för tillverkare att släppa mobila enheter med Windows. I samma veva har Microsoft tillkännagivit en lösning som gör att utvecklare kan skapa applikationer som går att köra både på PC-varianten av Windows och på Windows för mobiler.

Det så kallade Windows for Internet of Things kommer dock inte ha den funktionaliteten, utan kan endast köra dedikerade mobilappar.