Microsoft tjänar mer på Android än Windows Phone enligt analytiker

Postat:
20:03 - 2013-11-10
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
42

Google tillhandahåller Android utan kostnad och operativsystemet har som bekant öppen källkod. Tillverkare får ändå betala för att använda plattformen på grund av patent. Enligt Rick Sherlund, en analytiker på Nomura, kommer Microsoft tjäna två miljarder dollar på Android det här året.

ZDNet rapporterar att inkomsten används för att maskera förluster i Microsofts avdelning för underhållning och enheter (EDD), som bland annat har att göra med Windows Phone, Skype och Xbox. Analytikern menar vidare att utan licensinkomsterna från Android skulle EDD kosta Microsoft cirka 2,5 miljarder per år – en miljard dollar i förlust bara från Xbox.

Sherlund berättar att han nådde slutsatsen att Microsoft tjänar två miljarder dollar på Android genom att räkna med fem dollar i inkomst per såld Androidenhet, samt med att Microsofts licensavtal täcker cirka 70 % av marknaden.

Tidigare uppskattningar har sagt att Microsoft drar in mellan 5 – 15 dollar per såld Androidenhet. Microsoft har bekräftat att de har avtal med nästan alla stora Androidtillverkare, men har inte avslöjat hur mycket företaget får in per såld enhet – något som sannolikt varierar beroende på tillverkare. Alla de här siffrorna är inofficiella, men Sherlund säger avslutningsvis att Microsoft tjänar mer pengar på Android än på sitt eget mobiloperativsystem Windows Phone.

Senaste artiklarna om PATENT

→ Besök Androidarkivet