Microsoft vidtar säkerhetsåtgärder kring Recall efter kritiken

Postat:
16:39 - 2024-06-08
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
7

Efter kritiken har Microsoft vidtagit en rad säkerhetsåtgärder kring den nya sökfunktionen i Windows för ”Copilot Plus”-laptops. Finessen heter Recall och tar skärmbilder av allt användaren gör med datorn. Texten i bilderna görs därefter genom OCR till sökbar text och det går att se skärmbilder i historiken.

Efter att en cybersäkerhetsexpert ifrågasatte säkerheten kring Recall kommer användare uttryckligen behöva aktivera finessen, istället för att den är igång som standard. Microsoft kräver även att Windows Hello är igång för att använda Recall, vilket innebär att den kräver autentisering via fingeravtryck, ansiktsupplåsning eller PIN.

Varje gång Recall startas kommer systemet därtill kolla så att det faktiskt är användaren som försöker nå funktionen och inte malware eller en obehörig person som tillfälligt lånat datorn. Microsoft nämner även ett krypterat säkerhetslager, så att informationen Recall lagrar bara är tillgänglig efter dekryptering och autentisering. Sökindexdatabasen har även krypterats.

De första laptopparna med Recall släpps 18 juni.