Microsofts vd säger att det var ett misstag att överge Windows Phone

Postat:
12:15 - 2023-10-25
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
17

Anledningen till dagens duopol på operativsystem för smartphones – Android och IOS – har en mängd olika orsaker. Enkelt uttryckt har de två plattformarna konkurrerat ut alla andra försök att erbjuda ett gångbart tredje alternativ.

Och det har gjorts en mängd försök att ta sig in på den extremt tuffa marknaden, genom system som Meego, WebOS, Symbian^3, Windows Phone, Blackberry OS, Sailfish, Tizen, Bada OS, Firefox OS, Ubuntu Touch med flera. Microsoft stod för en av de största satsningarna: Windows Phone.

The decision I think a lot of people talk about – and one of the most difficult decisions I made when I became CEO — was our exit of what I’ll call the mobile phone as defined then. In retrospect, I think there could have been ways we could have made it work by perhaps reinventing the category of computing between PCs, tablets, and phones.
– Nadella

Teknikjätten hade tidigare erfarenhet av smartphonemarknaden, långt före Google, genom Windows Mobile. I en intervju med Business Insider uttrycker Microsofts vd Satya Nadella ånger över att ha lämnat smartphonemarknaden, vilket Nadella säger var ett av hans svåraste beslut som vd.

Nadella är nu den tredje Microsoft-chefen som beklagat sig över hur det gått för Microsoft på mobilmarknaden. Bill Gates har sagt att hans största misstag i teknikbranschen var att Microsoft förlorade mot Android.

Nokia Lumia 1020

Steve Ballmer erkände år 2013 att han ångrar att Microsoft inte satsade mer på smartphones tidigare. Den före detta Microsoft-chefen avfärdade Apples första Iphone i ett inslag av hybris och kallade Iphone ”världens dyraste telefon och den tilltalar inte affärskunder för den har inte ett tangentbord”.

Microsoft förvärvade Nokia för 5,44 miljarder euro år 2013. Bara två år senare la Microsoft i stort sett ned smartphoneverksamheten men det dröjde till 2017 innan Microsoft bekräftade att Windows för telefoner gått i graven.