Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Mindre kända nyheter i 4.1, Jelly Bean

Postat:
10:09 - 2012-07-21
Skribent:
Jonas H
Kommentarer:

När Google presenterade 4.1, Jelly Bean, fick vi höra mycket om Project Butter, Google Now och de nya funktionerna för notifikationer. Men dessa är de stora nyheterna, och Google har introducerat ett gäng mindre nyheter, finjusteringar som alla bidrar till en bättre helhetsbild av Android som operativsystem.

Vi har redan hunnit skriva om det förbättrade ansiktslåset och att man kan hindra valfri app på sin enhet från att visa notifikationer, vilket jag mest ser är användbar hos appar som skickar ut reklam via notifikationsraden. Vi kommer här presentera några av de små förbättringarna vi hittat efter att själva kört Jelly Bean i drygt 2 veckor.

Vi börjar på hemskärmen, där en väldigt liten och onödig nyhet hittas. Istället för att dra ikonen hela vägen upp till papperskorgen högst upp på hemskärmen kan man med en hastig svepning över skärmen slänga ut ikonen, mappen eller widgeten. En större – och mer användbar – nyhet på hemskärmen är att ikonerna flyttar runt sig om man vill byta plats på dem. Detta gör det mycket enklare att arrangera om widgets och ikoner på en fylld hemskärm. Båda funktionerna ser ni i videon nedan.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=l62k87N_93o

Tangentbordet i 4.1 är kraftigt förbättrat, kanske har inköpet av BilndType börjat märkas av på riktigt nu? Det som märks mest är att tangentbordet visar förslag på kommande ord och kommer att anpassa sig efter användaren ju mer det används, liknande det väldigt populära tangentbordet SwiftKey. Tangentbordet känner till och med av missade mellanslag, precis som nämnda 3:e-partstangentbord. Tyvärr har inte versionen vi testar en svensk ordlista och fungerar därmed inte alls lika bra på vårat modersmål som på Engelska.

Android har sin egen stil på emojis

Android har nu även stöd för Emojis, detta gäller genom hela systemen och vi kan således se ikonerna både bland SMS, twitter eller när vi surfar. Det är dock inte samma färgglada ikoner som till iOS, utan ett gäng med Androidtema, ett smakprov på ikoner visas ovan. En sista nyhet angående tangentbord gäller endast telefoner utan hårdvaruknappar, till exempel Galaxy Nexus. Så fort ett tangentbord visas på skärmen förvandlas bakåtknappen till en “göm-tangentbord-knapp”. Snyggt, mer användarvänligt och det visar att Google verkligen börjat tänka på detaljerna.

Istället för tillbaka-knappen

 

Vidare kan vi i kameran hitta ett extra snabbt sätt att komma åt de senast tagna bilderna. Bara svep fingret åt vänster över skärmen och dina mästerverk kommer fram. Svep åt motsatt håll för att komma tillbaka till kameran igen.

I Jelly Bean visas det fler och nya animationer i olika lägen. Appen öppnas från platsen på skärmen ikonen visas, precis som i Sonys senare mjukvara. Tycker man att det blir för mycket animationer kan man, sedan 4.0, stänga av eller ändra hastighet på animationer under inställningarna utvecklaralternativ.

En funktion i Google Now som inte alla har märkt är att man kan starta Voice Search-delen genom att säga “Google”, vänta ett ögonblick och sedan ställa sin fråga. Till sist vill vi lyfta fram webbläsaren, inte Chrome, utan den som kort och gott heter Webbläsare. Den har förbättrats i snabbhet men det vi uppmärksammat mest är “Quick Controls” som fortfarande är en inställning under “Labs”. Funktionen är både visuellt och funktionsmässigt uppdaterad och får i alla fall mig att bli tveksam om Chrome verkligen är bättre.

Har någon av er hittat andra små nyheter som vi har missat? Berätta gärna om dem i kommentarerna!

Aktuellt

Här är alla officiella uppgifter om till synes prisvärda OnePlus 6.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Visar du batteriprocent i din smartphone?
 2. HMD Global får 100 miljoner USD i ytterligare finansiering
 3. Sony: Vi har inte förbättrat våra smartphones tillräckligt snabbt
 4. Nu finns Google Family Link i Sverige
 5. Samsung kan återvända till Wear OS och släppa ny Androidklocka
 6. HTC introducerar flaggskeppet U12 Plus med fyra kameror

Mest läst

 1. Samsungs senaste reklam för Galaxy S9 gör narr av Apple
 2. Visar du batteriprocent i din smartphone?
 3. Nu finns Google Family Link i Sverige
 4. Exakt vad YouTube Premium och YouTube Music innebär för Google Play Music-prenumeranter
 5. Google och LG tillkännager världens mest högupplösta OLED-panel för VR
 6. Sony: Vi har inte förbättrat våra smartphones tillräckligt snabbt

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Visar du batteriprocent i din smartphone?

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons