Recension:Minirecension av Dialers & Kontaktlistor

Postat:
17:44 - 2009-08-01
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
9

Android Dialers

Mobiltelefonen, vår älskling och följeslagare, är en härlig apparat som ska förenkla vår kommunikation med varandra. Hur då? Det korta svaret är att det helst bör gå fort och vara intuitivt.

Jag har den senaste månaden testat en hel del apps som erbjuder alternativa kontaktböcker och dialers till Android. Jag skriver här en minirecension av de appar jag testat och hoppas att andra kan komma med egna recensioner, tips och synpunkter. Jag har använt mig av en HTC Magic.

Varför vill jag ha en annan dialer/kontaktlista?

*Jag vill ha EN ikon för allt som är relaterat till telefonsamtal. Att ha både Dialer och Contacts framme är i mitt tycke slöseri med utrymme

*Jag vill ha en dialer som känns omedelbar och robust. Snabb respons! Jag gillar inte släp.

*Jag vill kunna söka bland mina kontakter med T9.

Följande apps har jag testat: aContacts, Star Contact, Superdial och Phonebook

Samtliga apps finns tillgängliga på ”vanliga” market.

***

Titel: aContactsacontacts
Testversion: 1.2.1
Testtelefon: HTC Magic
Utvecklare: Yermek Zhumagulov
Tillgänglighet: Android Market (AndroLib)
Pris: Gratis

Plus för:
* Bra helhet.
* Många inställningsmöjligheter

Minus för:
* Annorlunda känsla när man scrollar upp och ner i kontaktlistan. Kan anses vara min fåfänga som spökar, men har jag köpt en dyr telefon så ska jag banne mig ha ”flow”.
* Medföjande teman är med några få undantag fula och trista.
* T9-sökning laggar ordentligt.

***

StarContactTitel: Star Contact
Testversion: 2.0.4
Testtelefon: HTC Magic
Utvecklare: StarObject
Tillgänglighet: Android Market (AndroLib)
Pris: Gratis

(Kandidat till en femma om dialer-buggen åtgärdas)

Plus för:
* T9-sökfunktion som är oerhört snabb!
* Polerat UI (User Interface = Användargränssnitt) som andas kvalitet.

Minus för:
* Alltid force close när jag försöker aktivera dialer. Total showstopper.

***

superdialTitel: SuperDial
Testversion:1.0.5
Testtelefon: HTC Magic
Utvecklare: episode6
Tillgänglighet: Android Market (AndroLib)
Pris: Gratis

Plus för:
* Minimalistisk! Kontakter och Call log i samma ruta, inga tabs!
* Reko T9-sökfunktion.
* Städat UI.

Minus för:
* Sökfunktionen kan vara lite laggig ibland.


***

phonebookTitel:Phonebook
Testversion:1.0.6
Testtelefon: HTC Magic
Utvecklare: Voxmobili – Onmobile
Tillgänglighet: Android Market (AndroLib)
Pris: Gratis

Plus för
*
Färgglad
* Påminnelsefunktion för födelsedagar
* Snyggt och lagom praktiskt UI.

Minus för:
* Laggar något. Känns lite degig.
* Begränsade inställningsmöjligheter.
* Ingen T9-sökfunktion.

***

Slutsats

När jag ringer vill jag att det ska gå fort. Jag vill inte behöva vänta på att listor ska buffras eller att någon grafisk effekt ska laddas. Dessutom vill jag att inställningarna ska vara många och lättillgängliga. Hittills uppfyller ingen av ovan nämnda apps mina drömmar helt och hållet men förmodligen är det bara en tidsfråga innan de polerats till det bättre. En funktion som brister mer eller mindre i alla dessa apps är möjligheten att välja exakt vilka kontaktgrupper från Google man vill ska visas i kontaktlistan. Man får lov att gå in i orginal-appen Contacts för att ställa in detta tillfredställande.

För den som i dagsläget önskar en snabb app som innehåller både dialer och kontaktlista kan jag i första hand rekommendera Superdial och i andra hand aContacts. De fyller sin funktion men känns inte 2009 bredvid en iPhone om man tittar på responsivitet och design. Mitt hopp står till Star Contact, som vid sidan av sin fatala ärke-bugg har en mycket snabb respons och ett stilrent UI. Den blir säkert en riktig best till nästa uppdatering :)

Vill du också publicera en artikel på Swedroid? Klicka här