MKBHD presenterar resultatet av det kanske största kamerablindtestet någonsin

Postat:
01:35 - 2022-12-22
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
14

Den populära techprofilen MKBHD, eller Marques Brownlee som han egentligen heter, presenterade under onsdagskvällen resultatet av det sannolikt största telefonkamerablindtestet någonsin, med över 21 miljoner röster totalt från över 600 000 deltagare.

Testet innefattade tre bildkategorier: ”Standard”, ”Nattfoto” och ”Porträtt”, och inkluderade 16 olika telefonmodeller som alla lanserades under 2022. När totalpoängen från de tre kategorierna summeras möts vi av en otippad segrare, tätt följd av en betydligt mer förväntad modell och en riktig outsider på tredje plats.

Topp 3 är som följer:

  1. Google Pixel 6a [Prisjakt]
  2. Google Pixel 7 Pro [Prisjakt]
  3. Asus Zenfone 9 [Prisjakt]

Vi finner det minst sagt anmärkningsvärt att den prisvärda mellanklassaren Pixel 6a lyckas knipa förstaplatsen, om än med minsta möjliga marginal ner till tvåan Pixel 7 Pro. Att se redaktionens outsiderfavorit Asus Zenfone 9 på en hedersam tredjeplats gör oss därtill väldigt glada.

Noteras bör att MKBHD:s blindtest endast avhandlar stillbilder och inte videoinspelning. Hade även videoinspelning vägts in som en egen kategori hade slutresultatet sannolikt sett lite annorlunda ut, gissningsvis med ett lite bättre resultat för Apples Iphone-modeller som av väldigt många anses vara klassledande vad gäller just videoinspelning, men detta är förstås bara rena spekulationer.

Google har anledning att vara stolta över sitt kamerateam som med hjälp av bra sensorer och optik och – kanske mer än något annat – en hel del mjukvarutrolleri slår till med en dubbelseger.

De av er som är intresserade av att se hela resultatlistan och se en djupdykning i resultaten i de olika kategorierna, samt en hel del intressant bildanalys kan med fördel bege er till Marques Brownlees YouTube-video.