Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Mobile World Congress 2011 – första dagen [Uppdaterad]

Postat:
11:21 - 2011-02-15
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

Mobile World Congress pågår för fullt och mängden utställare kombinerat med mängden besökare, över 50 000 stycken, gör detta till årets största händelse vad berör både mobiltelefoni och handburna enheter. Under mässans första dag har vi tittat in bland företag som Motorola, ZTE,  Nvidia och LG samt besökt Android-hallen för en överblick på mjukvarufronten.

ZTE
Eftersom ZTE Blade blivit en sådan succé här i Norden såg vi det som självklart att närvara vid bolagets presskonferens. Väl på plats inledde He Shiyou, VD för ZTE, med att berätta om företagets framgångar och tillväxt under 2010; Antalet sålda telefoner översteg 60 miljoner enheter varav 20%  är smartphones och bolaget sysselsätter idag 7 000 anställda i Kina och 17 000 globalt sett. Från att i huvudsak leverera telefoner till lågprismarknader i Asien har man också lyckats slå sig in i Västeuropa och Nordamerika där man nu finns med i flera stora operatörers produktportfölj.

En ny flaggskeppstelefon – ZTE Skate – med en 4,3″ stor skärm introducerades och även en stötsäkerskyddad version av ZTE Blade. Tyvärr fick vi inte se någon uppföljare till ZTE Blade, men bolagets representanter försäkrade oss om att man arbetar på en och att den sannolikt kommer dyka upp i sommar.

På tabletfronten presenterades ett antal enheter med skärmstorlekar på 7″ respektive 10″ – samtliga utrustade med ARM Cortex-baserade processorer med klockfrekvenser på 1-1,2GHz, Android 2.3/Gingerbread och dubbla kameror på 0,3MP i fronten och 3MP på baksidan.

ZTE Skate
Skate är ZTE:s flaggskeppstelefon för första halvan av 2011 och vi blev därför besvikna när det framkom att enheten bygger på en ARM11-baserad processor med en klockfrekvens på 800MHz.

Enligt uppgift från ZTE:s representater kommer enheten att dyka upp i Europa i maj eller juni med Android 2.3/Gingerbread och huruvida den blir tillgänglig i Norden beror helt och hållet på hur intresset bland våra svenska operatörer ser ut – detta då ZTE inte säljer telefoner till slutkonsumenter. Vi fick inte fram några uppgifter kring prissättningen, men med tanke på valet av SoC torde priset bli riktigt låg för att vara en telefon med 4,3″ WVGA-upplöst skärm.

ZTE Blade – rugged edition
För den som söker en riktigt billig och samtidigt stötsäker telefonen har ZTE utvecklat Blade Rugged. Utöver chassit är övriga komponenter snudd på identiska med Blade och enheten kommer att finnas tillgänglig inom de närmaste månaderna på stora delar av världsmarknaden. Vilken certifiering enheten har och om den är vattentät eller ej framgick  tyvärr inte.

Vårt intryckt av det nya chassit är positivt och trots att telefonen blir aningens större kändes den fortfarande lätthanterlig. Utifall priset endast skiljer sig åt med ett par hundralappar från den oskyddade varianten kan det bli en högintressant fritids- och sporttelefon.

Huawei Ideos S7 Slim, X5 och X3
I Huaweis bås var det förvånansvärt nog riktigt tunt med Android-enheter. I tabletväg visade man upp den nyintroducerade 7″ stora tablet-enheten IDEOS S7 Slim med WVGA-upplösning, vad berör processorn rådde viss osäkerhet bland Huaweis representanter, men det sades att det förmodligen är en ARM Cortex-baserad sådan med en klockfrekvens på 1GHz samt 512MB RAM.

I telefonväg visade man upp IDEOS X5 (se vår uppackningsvideo av denna enhet här) och vad man uppger vara Android-världens minsta telefon i formfaktorn 3,2″ – IDEOS X3 (sista bilden nedan). Tyvärr fanns inget fungerande exemplar av X3 på plats och vi fick inte heller hålla i enheten och ej heller fick vi fram någon information om hårdvaran utöver att den kommer att skeppas med Android 2.3/gingerbread installerat. Fungerande exemplar av X3 skulle ev. dyka upp på tisdagen, så vi har all anledning att återkomma till Huawei framöver.

[Huawei IDEOS S7] [Huawei IDEOS X5]

Motorola XOOM, Flipout och Pro
Tyvärr har inte Motorola någon närvaro på den Skandinaviska telefonmarknaden för slutkonsumenter, men vi tog oss i alla fall friheten att känna och klämma på ett par av årets nyheter.

Motorola Xoom  – världens första tablet-enhet med Honeycomb – tillhör en av de mest välbyggda tablets vi hittills haft möjlighet att testa.  Enheten bygger på Nvidias Tegra 2-plattform med dubbla processorkärnor i 1GHz och har en 10,1″ skärm med upplösningen 1280 x 800  pixlar (WXGA), 5MP kamera med videoinspelning upp till 720p på baksidan och 2MP i fronten, 32GB inbyggt flash-minne, 1GB RAM. Bland tillbehören märks bland annat en trådlöst tangentbord som enligt våra erfarenheter fungerar riktigt bra samt en dockningsstation med HDMI-utgång etc.

Vidare visade Motorola upp en ny candybar-telefon, Motorola Pro, utrustad med ett QWERTY-tangentbord och en Cortex A8-processor på 1GHz, 512MB RAM, 3,1″ stor HVGA-upplöst skärm och en 5MP kamera på baksidan.

[Motorola XOOM] [Motorola Pro] [Motorola Flipout]

Nvidia Tegra
Praktiskt taget alla high-end-tablets på Mobile World Congress har en sak gemensamt, nämligen Nvidias Tegra 2-plattform. I båset stötte vi på en del enheter som kändes igen sedan CES, exempelvis Motorola Atrix och Asus två kommande Android-enheter i Eee-serien – Slider samt Transformer –  och en del nyheter i stil med LG Optimus Pad.

Nvidia demonstrerade glatt vad hårdvaran är kapabel till genom speltitlar som Dungeon Defenders, Vendetta Online och Samurai Vengeance. Vi blev extra imponerade av detaljrikedomen i Vendetta Online, speciellt när Nvidia visade hur samma spel ser ut på konkurrerande plattformar (video kommer senare).

Spel som fungerar speciellt bra med Nvidias Tegra-plattform kommer att marknadsföras genom en appbutik utvecklad av Nvidia, där man också kommer erbjuda flera exklusiva speltitlar vilka inte kommer finnas tillgängliga på Android Market.


Aktuellt

Här är alla officiella uppgifter om till synes prisvärda OnePlus 6.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Visar du batteriprocent i din smartphone?
 2. Samsungs senaste reklam för Galaxy S9 gör narr av Apple
 3. HMD Global får 100 miljoner USD i ytterligare finansiering
 4. Nu kan du spela dina PC-spel på mobil genom Steam Link
 5. Sony: Vi har inte förbättrat våra smartphones tillräckligt snabbt
 6. Nu finns Google Family Link i Sverige

Mest läst

 1. Samsungs senaste reklam för Galaxy S9 gör narr av Apple
 2. OnePlus 6 introduceras i London – här är alla officiella uppgifter
 3. Visar du batteriprocent i din smartphone?
 4. Nu finns Google Family Link i Sverige
 5. Exakt vad YouTube Premium och YouTube Music innebär för Google Play Music-prenumeranter
 6. Nya YouTube Premium och YouTube Music kommer till Sverige

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Visar du batteriprocent i din smartphone?

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons