Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Mobiler är de nya datorerna men när blir de våra datorer? [Krönika]

Postat:
12:42 - 2013-01-12
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Konvergens

Vi tvivlar inte på att mobiler är de nya datorerna och att våra telefoner i sinom tid kommer ersätta traditionella PC-system för de flesta användare – frågan är bara hur fort denna framtid kommer anammas. Beräkningskraften dagens snabbaste system-on-chips besitter räcker naturligtvis redan till de vanligaste datorfunktionerna som att surfa på nätet, använda sociala nätverk, titta på film, skriva i ordbehandlare, mejla och enklare bildredigering.

Vad som fortfarande saknas är dock ett tillfredsställande system som tar över när man ansluter sin mobil till en större extern display eller till ett laptop-skal. Motorola har redan försökt men misslyckats och Canonical vill som bekant få Ubuntu att bli detta sekundära system för androidanvändare. En annan viktig faktor som ännu saknas är en accepterad standard för att ansluta mobiler till den externa hårdvara som ska förvandla dem till olika traditionella datorer. 

Det bästa vore naturligtvis om kopplingen kunde ske trådlöst så användare slipper krångla med kablar eller med att ansluta och koppla bort själva mobilen. Förhoppningsvis kommer Google en vacker dag inkludera Chrome OS i en Nexus-telefon. Det skulle förmodligen ge konkurrenterna myror i byxorna och driva fram utvecklingen.

Google äger Motorola som tidigare nämnts satsat på en liknande lösning i och med Webtop och Atrix-telefonerna. Sökjätten lär åtminstone ha övervägt en dylik implementering. Kanske övergavs Webtop för en annan, Chrome OS-baserad lösning? Det känns tyvärr osannolikt, men man vet aldrig. Den senaste Chromebooken från Samsung blev nyligen den mest sålda laptopen på Amazon.com och det Linux-baserade och uppkopplade operativsystemet växer i vilket fall i popularitet.

Ene Google-grundaren Sergey Brin sa tidigt att Android och Chrome OS till sist kommer smälta samman eller att det ena systemet kommer ersätta det andra. Med åttakärniga chip, avancerad tillverkningsteknik, RAM-minnen kring 2GB och 1080p-skärmar är androidvärldens hårdvara redan ikapp enklare laptops och netbooks – nu gäller det bara att en teknikjätte gör en seriös och genomtänkt satsning.

Mest kommenterat

 1. Vilket operativsystem körde din första smartphone?
 2. OnePlus introducerar Nord CE 5G – släpps 21 juni
 3. Sony lanserar sant trådlösa hörlurarna WF-1000XM4
 4. Google släpper andra öppna betaversionen av Android 12
 5. Fler nyheter i Android 12: integritetsöversikt och ny Wi-Fi-meny
 6. Google lägger ned en app du förmodligen aldrig använt

Mest läst

 1. Google lägger ned en app du förmodligen aldrig använt
 2. Vilket operativsystem körde din första smartphone?
 3. Modifierad Samsung Galaxy S10 Plus erbjuder 14000mAh
 4. Sony lanserar sant trådlösa hörlurarna WF-1000XM4
 5. Rykte: Samsungs nästa telefoner med vikbara skärmar har påtagligt lägre pris
 6. OnePlus introducerar Nord CE 5G – släpps 21 juni

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket operativsystem körde din första smartphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om