Motorola lägger ner Webtop och lapdock

Postat:
11:01 - 2012-10-06
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
11

När Motorola släppte sin dubbelkärniga Tegra 2-mobil Atrix i början av 2011 hade enheten begåvats med rätt unika funktioner och tillbehör. Atrix har nämligen ett inbyggt Ubuntu-baserat system som Motorola kallar Webtop. Det systemet startas när enheten kopplas till en extern skärm eller till ett särskilt laptopskal.

På så vis kan Atrix förvandlas från mobil till både stationär och bärbar dator. Det är en lovande idé och Asus är inne på ett liknande spår med bland annat Padfone. Motorolas koncept blev dock aldrig särskilt populärt och nu har den Google-ägda tillverkaren meddelat att de lägger ner Webtop och tillbehören som aktiverar systemet. Som anledning anges brist på intresse.

Många anser att smartphones är de nya datorerna och att de till sist kommer ersätta stationära datorer och laptops för vanliga användare. Var Motorola före sin tid eller var det brister i genomförandet som fick konceptet att misslyckas? Eller är det helt enkelt en dålig idé att använda sin mobil som dator?

Canonical har utvecklat en version av Ubuntu som kan förvandla androidmobiler till fullskaliga Ubuntu-datorer, så även om Webtop försvunnit finns idén kvar och andra tillverkare kan mycket väl ta över stafettpinnen.

Genom CNET