Motorola Moto X Style anländer till redaktionen [Unboxing]

Postat:
02:07 - 2015-09-11
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
37

Motorolas senaste uppsätting telefoner, Moto X Style och Moto X Play, gjorde nyligen entré på marknaden. Motorola, numera under kinesiska Lenovos regi, satsar på två telefoner som kanske inte riktigt är avsedda att slåss i den allra yttersta flaggskeppsklassen, men som istället – likt den omskrivna OnePlus 2 – bjuder på ett tämligen konkurrenskraftigt pris.

Vårt testexemplar av Moto X Style är av nordamerikansk modell, och har där fått namnet Moto X Pure Edition. Utöver namnet, att laddadaptern är av amerikansk modell och att dokumentationen är avsedd för den amerkianska marknaden (amerikansk engelska och spanska) är Moto X Pure Edition identisk med den modell som säljs i Europa.


Kartongen är vit med ett blå-turkost tryck och är av skaplig kvalité. Kartongen känns robust, men är med tanke på innehållet onödigt stor. En hel del luft transporteras då telefonerna skickas runt i världen, vilket inte är helt i linje med det samtida miljötänket hos de flesta konkurrenterna.

Då locket lyfts av möts vi av telefonen till vänster, med baksidan vänd uppåt, samt ett blå-turkost papplock till höger. Under papplocket döljer sig ett transparent plastskal, en så kallad bumper, som skyddar telefonens ram och hörn vid ett eventuellt fall, samt laddadaptern inklusive laddkabeln.

motorola-moto-x-style-04
Underligt nog består laddaren och laddadaptern av ett enda stycke – laddkabeln är alltså inte löstagbar. Kanske är detta en kostnadsbesparingsåtgärd, men vi är inte helt nöjda med detta då det innebär att vi inte kan använda den inkluderade turboladdaren med en längre USB-kabel, vilket är nog så enerverande med tanke på att den medföljande kabeln är blott strax över metern lång.

motorola-moto-x-style-17
Vidare finner vi ett litet häfte med dokumentation samt ett stift för att mata ut SIM-släden (nano-SIM). SIM-släden agerar därtill MicroSD-släde, för lagringsminnesexpansion upp till 128 GB. Vi noterar vidare att slädens SIM-kortplats är benämnd som ”SIM 1” och att den tycks ha ytterligare en SIM-kortplats (”SIM 2”, gissningsvis) som dock är övertäckt. Kanske finns planer på en dual SIM-version av Moto X Style (precis som för syskontelefonen Moto X Play).

Det första som slår oss när vi lyfter ur telefonen och avlägsnar skyddsplasten på skärmen är att den känns nästan precis som en Nexus 6, fast aningen mindre. Bakstycke, utseende och formgivning är förvillande lik fjolårets Nexus-flaggskepp. Inte helt förvånande, då Motorola tillverkar även Nexus 6.

motorola-moto-x-style-11
Där Nexus 6 har ett slätt bakstycke har Moto X Style ett texturerat, räfflat, bakstycke med tunna linjer som löper i 45 graders lutning utmed bakstycket. Detta ger Moto X Style ett bättre grepp än Nexus 6, vilket är välkommet på en så pass stor (153,9 x 76,2 x 11,1 millimeter) och tung (179 gram) telefon som Moto X Style ändå är.

Bygg- och materialkvalitén är hög, precis som på Nexus 6, och tack vare en gedigen metallram kan vi inte framkalla något som helst flex, knarr eller knak ens då vi bänder på telefonen tämligen bryskt.

motorola-moto-x-style-09
Precis som Nexus 6 har Moto X Style dubbla frontriktade stereohögtalare, men Moto X bjuder på ett klart bättre och djupare ljud. Att tala om bas vore att ta i, men det är ändå ett djupt och fint ljud med telefonhögtalarmått mätt. Ovan skärmen finner vi utöver ljus- och närhetssensor förstås även den frontriktade kameralinsen. För ovanlighetens skull har dock Moto X Style även fått en frontriktad LED-blixt, en lten lampa, vilket hjälper en hel del då man exempelvis försöker ta en ”selfie” eller tala videosamtal i dåliga ljusförhållanden.

motorola-moto-x-style-16
På den högra långsidan finner vi ström- samt volymknapparna, placerade aningen högre än telefonens midja. Dessa knappar upplevs vara av metall men vi vet inte med säkerhet. Precis som på Nexus 6 är strömknappen, som är placerad högst upp, skarpt texturerad vilket gör att man mycket enkelt kan skilja den från den släta volymknappen i blindo.

Skärmen, av LCD-typ och med 1440p-upplösning, även känt som 2k (2560 x 1440 pixlar), är på 5,7 tum och har en pixeldensitet på 520 PPI. Skärmen är knivskarp och vi har inget att klaga på vad skärpan berör. Då skärmen är av LCD-typ upplevs färgåtergivningen aningen svag då man jämför med Nexus 6:s AMOLED-skärm.

Därtill är betraktningsvinklarna som väntat sämre, men fortfarande skapliga med LCD-mått mätt. Den maximala ljusstyrkan är god och slår med lätthet den tyvärr ganska ljussvaga skärmen i Nexus 6. Pekskärmen har förstås multitouchstöd och svarar snabbt och precist. Motorola har vidare gett den en oleofobisk behandling vilket gör den precis så halkig och härlig som vi önskar.

Mjukvaran bygger på Android 5.1.1 Lollipop, den senaste officiella Androidversionen just nu, och är utöver ett fåtal mindre Motorola-ändringar och tillägg näst intill identisk med Android i sitt grundutförande. Vi som använder en Nexus-telefon som vår primära telefon känner oss således omedelbart hemma med Moto X Style.

Hårdvarubestyckningen i vårt exemplar består av Qualcomms Snapdragon 808, samma krets som i LG:s G4, vilken består av en sexkärnig processor, 3 GB LPDDR4-RAM, Adreno 418 samt 16 GB inbyggt lagringsminne. Motorola säljer även versioner med 32 GB samt 64 GB.

Även om Snapdragon 808 inte är lika snabb som Snapdragon 810 som vi finner i bland annat HTC One M9 och OnePlus 2, så har Moto X Style inga som helst problem med grafikprestandan i gränssnittet. Telefonen är minst lika snabb och följsam som Nexus 6 och är därmed snabbare och mer följsam än exempelvis OnePlus 2 – trots att den senare har både en snabbare proocessorplattform samt en skärm med betydligt färre pixlar att skyffla runt.

En av Motorolas trumfkort är deras så kallade Moto Maker, där man som konsument kan skräddarsy sin Motorola-produkt med en uppsjö olika färgkombinationer och utrustningsnivåer. Moto X Style kan konfigureras i över 4 000 variationer, med olika bakstycken, highlightfärger, minneskonfigurationer, personliga graveringar, personliga hälsningsfraser och ramfärger.

Prislappen i Sverige ligger på cirka 4 500 kronor rekommenderat pris, men att hitta officiella återförsäljare kan vara svårt då Motorolas närhet på den svenska marknaden är svag.

Vi kommer kommande veckor testa Moto X Style vidare och sedermera leverera en fullskalig recension, för att försöka utröna om Motorola har lyckats skapa ett ”instegsflaggskepp” till ett skapligt pris, eller om pengarna är bättre spenderade på annat håll.

Som motpart i recensionen kommer vi låta OnePlus 2 stå för motståndet, då OnePlus 2 är en telefon som även den tävlar om kundernas gunst i den lägre flaggskeppsklassen, med ett ännu bättre pris än Motorolas kombatant.