Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Något bättre väntar alltid runt hörnet: En enhet blir inte sämre för att en snabbare släpps [Krönika]

Postat:
14:56 - 2012-02-04
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

När HTC Hero släpptes i Sverige sensommaren 2009 var det naturligtvis många androidentusiaster som inte kunde låta bli att köpa den. Cirka ett halvår senare dök HTC Desire upp med markant större och mer högupplöst skärm med AMOLED-teknik, en nyare androidversion, nästan dubbelt så mycket RAM-minne och en processor med dubbelt så hög klockfrekvens.

Ett stort och imponerande kliv framåt på kort tid och dessutom kostade Desire lika mycket som HTC Hero gjorde sex månader tidigare. För många Hero-ägare blev törsten efter den nya tekniken för stor, undertecknad inräknad, och de skaffade även en HTC Desire – den relativt fräscha Heron hade redan spelat ut sin roll.

Just det nextopia-suget ser man allt oftare bland dagens teknikanvändare och kanske främst just i androidvärlden. När Motorola Droid släpptes i USA för ett par år sedan var det till exempel många Droid-köpare som blev irriterade när den prestandamässigt överlägsna Nexus One kom bara några månader senare.

Nu senast är det ryktet om en uppdaterad Galaxy Nexus som väckt en del ont blod. ”En snabbare variant av Galaxy Nexus bara ett par månader efter att jag köpte den, det var det fräckaste? Jag tänker aldrig mer köpa en Samsung-mobil.” Även om det på ett sätt är lätt att identifiera sig med den känslan är det som utomstående lika lätt att undra var den kommer ifrån. Låt oss ta ett steg tillbaka och betrakta det hela objektivt och logiskt.

Gör en snabbare version av Galaxy Nexus att originalet blir långsammare? Gör den nya varianten att gränssnittet i Galaxy Nexus får sämre flyt eller att spel inte fungerar lika bra? En uppdaterad variant av senaste Nexusen gör naturligtvis inte originalet sämre på något vis. Den klassiska prylavundsjukan och suget efter det senaste bottnar vanligtvis i att vi fått reda på att något nyare och bättre dykt upp, snarare än i ett missnöje med det vi har. De som köpt Galaxy Nexus borde ur en aspekt känna sig lika nöjda som förut – mobilen är precis lika bra som tidigare.

Tekniken rör sig otroligt fort framåt i mobilvärlden och det väntar alltid något bättre, snabbare och mer högupplöst runt hörnet. När man köper en ny enhet kommer den garanterat snart att överträffas av något mer avancerat, precis som i datorvärlden. Så har det alltid varit.

Under längre perspektiv och tidsförlopp gör naturligtvis ny teknik äldre teknik förlegad och dessutom nästintill oanvändbar. Detta beror på att vår ribba och våra förväntningar hela tiden höjs i takt med framstegen. Få av oss skulle till exempel stå ut med att använda en Nokia 3310 ens ett par minuter, även om den imponerade för 12 år sedan.

Men så länge man är nöjd med skärmen och allt flyter tillräckligt bra i gränssnittet och man kan spela de spel man vill och har tillräckligt med plats för applikationer – vad spelar en ny och snabbare mobil för roll, egentligen? Man bör kanske även fråga sig om man vill ha det allra senaste för sakens skull, eller för att den något mer avancerade tekniken verkligen kommer göra livet bättre och roligare.

Som mobilfrälst är det naturligtvis alltid väldigt kul och spännande med ny teknik, inget fel med det alls, men behöver det nödvändigtvis betyda att man måste skaffa den? Den enormt raska teknologiska utvecklingen har blivit något av ett problem.

Många anser att tillverkare bör släppa färre enheter per år och istället satsa på högre kvalité. Inte minst för att konsumenter ska få känna att de har den allra senaste tekniken, och därmed fortsätta att vara nöjda, under längre perioder. Apple använder den modellen för sina iPhones och både HTC och Motorola har meddelat att de tänker ge ut färre modeller under 2012 – ett initiativ som torde välkomnas av de flesta.

Som det är nu uppdateras toppmodeller i regel med högst ett kvartals mellanrum. Sony Ericsson Xperia arc blev till arc S, HTC Sensation blev till Sensation XE och även Samsung och Motorola har pumpat ut och uppgraderat enheter i snabb takt.

Trots detta borde vi kanske försöka sluta känna oss stressade, och som i exemplen ovan rentav irriterade, över att det ständigt kommer ny och bättre teknik och istället hylla framstegen? Vi väntar hela tiden på att få nästa androidversion, nästa uppdatering, nästa perfekta mobil. Kanske borde vi göra som John Lennon sjunger: vara nöjda med det vi har och leva mer i nuet, även i teknikvärlden?

Lägsta pris på Sony Xperia S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu:

Mest kommenterat

 1. Vilket operativsystem körde din första smartphone?
 2. OnePlus introducerar Nord CE 5G – släpps 21 juni
 3. Sony lanserar sant trådlösa hörlurarna WF-1000XM4
 4. Betalar du för mer Google-lagring?
 5. Google släpper andra öppna betaversionen av Android 12
 6. Fler nyheter i Android 12: integritetsöversikt och ny Wi-Fi-meny

Mest läst

 1. Google lägger ned en app du förmodligen aldrig använt
 2. Betalar du för mer Google-lagring?
 3. Vilket operativsystem körde din första smartphone?
 4. Sony lanserar sant trådlösa hörlurarna WF-1000XM4
 5. OnePlus introducerar Nord CE 5G – släpps 21 juni
 6. Rykte: Samsungs nästa telefoner med vikbara skärmar har påtagligt lägre pris

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Betalar du för mer Google-lagring?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om