När la du in en ROM på din mobil sist? [Undersökning]

Postat:
18:43 - 2023-06-02
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
34

Att byta ut Androidenheters ursprungliga operativsystem har aldrig varit mainstream, men denna typ av anpassning var en period vanlig bland entusiaster. Genom att ersätta tillverkarens operativsystem med en så kallad ROM baserad på Androids öppna källkod kunde användare få fler funktioner och nyare Androidversioner.

Flera tillverkare försökte rentav plocka poäng bland ROM- och root-användare, exempelvis genom att tillåta upplåsning av bootloadern och genom att tillhandahålla viktiga filer till ROM-utvecklare. Sony var ett tag känt som en av de mer utvecklingsvänliga tillverkarna.

Xiaomis gränssnitt MIUI började som en ROM under Androids barndom, innan Xiaomi ens släppt någon hårdvara och långt innan företaget blev en av världens största smartphonetillverkare globalt. Att modifikationskulturen kring Android var stark en period har även yttrat sig genom att CyanogenMod, en populär ROM, var officiell mjukvara på OnePlus första mobil.

Idag har det dock blivit mycket mer ovanligt att lägga in ROM:ar. Att ROM-användandet sjunkit beror bland annat på att tillverkarnas gränssnitt blivit bättre, på att många vill att telefoner ”bara ska fungera”, samt på en högre fokus på säkerhet och regelbundna uppdateringar.

Dagens fråga lyder: När la du in en ROM på din mobil sist? Var det många år sedan nu, eller byter du fortfarande ut operativsystemet på mobiler? De som aldrig lagt in en ROM kan även uttrycka det.

När la du in en ROM på din mobil sist?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...