Recension:Nesoid – NES-emulator

Postat:
11:27 - 2009-05-27
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
350

nes-droid Jag måste erkänna att jag var ytterst skeptisk när jag efter en rekommendation installerade Nesoid, eftersom jag tidigare med mindre lyckat resultat har testat ett par emulatorer på min Dream. De har varit mer ”proof of concept” än fungerande emulatorer, med långsam grafik såväl som uselt (eller inget) ljud och oanvändbara kontroller.

Nå, jag beslöt mig i vilket fall som helst för att testa ”Nesoid Lite”, vilket är gratisversionen av emulatorn. Begränsningen i Lite är att man endast kan spela ett spel, ”Chip ’n Dale: Rescue Rangers”, vilket kommer ”bundlat” med emulatorn. Värt att notera är att emulatorn, enligt användarkommentarer, kräver Android 1.5, ”Cupcake”, för att fungera ordentligt.

Installationsfilen ligger på blott 397 kB, så det är inget som stjäl en större mängd av din något begränsade lagringskapacitet. När man startar emulatorn så möts man till att börja med av en så kallad ”nag screen” där man tillfrågas om man vill testa spela eller om man vill köpa fullversionen.

Startskärm Vi väljer ”Try It” och kommer då omedelbart (laddtiden är drygt två sekunder) till startskärmen för ”Chip ’n Dale: Rescue Rangers”, där man omedelbart noterar att titelmelodin tenderar att ”lagga” aningen.

Jag är ivrig, så jag kastar mig direkt in i spelet men inser snabbt att jag inte har en aning om hur man styr, så jag får återvända till startskärmen där jag via menyknappen kommer åt ”Settings”, i vilken jag kan ställa in saker som ljud på/av och tangentbordskontrollerna. Man kan ställa in hur man vill styra med full frihet, så länge man håller sig till tangentbordsknapparna. Fint!

Jag återvänder till spelet och nu går det betydligt bättre! Grafiken flyter som smör, inte minsta antydan till lagg, och jag tvivlar inte på de 60 fps som utvecklaren nämner – något som jag ärligen först avfärdade som skryt.
In game
Problemet med det laggande ljudet är nu borta, så jag förmodar att det kanske handlar om att den begränsade hårdvaran just i uppstart av spelet/emulatorn är överansträngd, varvid ljudet tillfälligt får ge vika.

Det skall erkännas att det är ganska svårspelat med de ytterst små (och aningen platta) knapparna på Dreams tangentbord. Det är förvisso en vanesak, men jag har svårt att hitta någon rytm och känsla. Efter 15 minuter går det betydligt bättre, men som alla kan förstå så är det inte direkt som att spela på en PSP eller en Gameboy.

Fullversionen kostar 1.99 USD, och om jag skall vara helt ärlig så funderar jag på att slå till. Jag är ingen spelfantast, men den här emulatorn fungerar såpass väl att jag utan tvekan anser det vara värt 15 ynka kr. Fullversionen läser in NES-ROM:s som du själv laddar ner och placerar på SD-kortet, så du slipper slösa utrymme på det ack så begränsade interna ROM-minnet. Enligt utvecklaren så klarar emulatorn av att spela ca 95% av alla NES-spel som man kastar på den, vilket får anses mycket bra. Det är ju trots allt bra mycket bättre vad den bakåtkompatibla PS3:an är på att spela PS2-spel.

Betyg: