Nexus One är den första och sista telefonen ur Nexus-serien?

Postat:
16:06 - 2010-07-02
Skribent:
Manny B
Kommentarer:
37

När Google lanserade googletelefonen Nexus One i januari i år så var många mer än lite nyfikna på den nya affärsmodellen som Google introducerade – att bara sälja telefonen online och därtill (för den som önskade) utan alla former av kontrakt och operatörslåsningar. För oss i Europa så är det inga konstigheter att köpa telefoner online och vi är dessutom vana att köpa våra telefoner helt utan kontrakt, men i USA är det lite annorlunda och den omedelbara succén uteblev.

Mot slutet av januari månad så började det ryktas om en Nexus Two från Motorola, då företagets VD lät meddela att de arbetar på en enhet som skulle säljas direkt till kunderna, via Google. Dessförinnan, i en keynote med Google, så antyddes det av Motorola att de kunde tänka sig en pro-version med ett fysiskt tangentbord, riktad till folk som behöver telefonen i jobbet.

Tiden gick och i april meddelade Google att de byter försäljningsmodell – de slutar sälja Nexus One online och tillämpar istället en mer traditionell (ur amerikansk synvinkel) modell där telefonen säljs i butik, av respektive operatör. Vi kunde redan då ana att vi kanske inte skulle få se fler telefoner i Nexus-serien, även om vi förstås hoppades på att så ej var fallet.

Igår kom dock nådastöten, vad det verkar, då Googles CEO Eric Schmidt i den brittiska tidningen Telegraph gick ut och sade följande:

The idea a year and a half ago was to do the Nexus One to try to move the phone platform hardware business forward. It clearly did. It was so successful, we didn’t have to do a second one. We would view that as positive but people criticized us heavily for that. I called up the board and said: ’Ok, it worked. Congratulations – we’re stopping’.

 
Vi är inte riktigt på det klara med vad Schmidt menar med att Nexus One var en stor framgång, då telefonen i sig har sålt i ganska blygsamma upplagor, men vi gissar att han talar om att de var först med att plocka fram en telefon med riktigt kompetent hårdvara för Android-plattformen, vilket skall ha sporrat andra tillverkare att göra detsamma. Vi ställer oss skeptiska till detta och menar att övriga tillverkare skulle ha släppt sina flaggskepp i androidflottan ändå, även utan Nexus One som pionjär, varför Schmidts uttalande känns mer som spel för galleriet än som fakta.

Att det ser mörkt ut för Nexus Two råder det dock ingen tvekan om. Vi hoppas att detta bara är en så kallad ”groda” från Schmidt, och att det visst kommer fler telefoner i Nexus-serien, men vi är skeptiska.
 

Telegraph.co.uk via The Register. Tipstack till @claes!

Mest kommenterat

 1. Google slår tillbaka mot Sonos
 2. Använder du Google Chat — och vad tycker du i så fall om tjänsten?
 3. Här är Motorola X30 Pro – första telefonen med 200MP
 4. Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor
 5. Samsung släpper beta av Android 13 och One UI 5 för Galaxy S22
 6. Google inleder kampanj för att få Apple att implementera RCS

Mest läst

 1. Officiellt: HBO Max försvinner nästa år, ersätts av ny kombinerad tjänst
 2. HBO Max framtid hänger i luften efter sammanslagning, kan försvinna
 3. Google slår tillbaka mot Sonos
 4. Oppo och OnePlus stäms av Nokia, säljförbudet i Tyskland kan sprida sig
 5. Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor
 6. Motorola smygpresenterar nya Razr

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du Google Chat?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om