Nexus-telefonerna sägs kunna startas om genom SMS-attack [Uppdaterad]

Postat:
12:27 - 2013-11-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
14

Genom att skicka ett stort antal SMS av en viss typ till de tre senaste Nexus-telefonerna sägs angripare kunna tvinga fram en omstart av operativsystemet. Alla Nexus-mobiler som kör Android 4.0 eller senare sägs vara mottagliga för attacken.

Det är när ett större antal ”Class 0 SMS”, även kallat Flash SMS, skickas till en Nexus-telefon som enheten kan starta om. Sådana SMS visas direkt på skärmen och sparas inte automatiskt på enheten. Användaren kan antingen spara eller avfärda meddelandet.

Om runt 30 stycken Flash SMS skickas till en Nexus-telefon utan att de avfärdas, får de enligt utsago fnatt. Vanligaste reaktionen är att enheten startar om. Det kan utgöra ett problem ifall användaren har en PIN-kod som behöver matas in för att ge tillgång till nätverk. Om någon utomstående tvingar fram en omstart av enheten utan att den drabbade märker det kan personen missa meddelanden och samtal.

En annan reaktion sägs vara att telefonens Internetanslutning stängs av. När det gäller säkerhetsluckor är det här en mildare variant som inte lär innebära någon nackdel i praktiken, men som ändå kan vara bra att känna till.

Uppdatering: Det finns nu en app i Play Store som sägs skydda mot SMS-attacken: Class0Firewall.