Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Ni som inte byter till en ny telefonmodell vart eller vartannat år – hur upplever ni att era ”gamla” telefoner fungerar?

Vad ligger bakom ert val att inte uppgradera?

Postat:
07:09 - 2020-01-20
Skribent:
Hugo
Kommentarer:
Att prisutvecklingen för smarta telefoner har skenat de senaste åren har nog ingen missat. Längre beskylldes Apple för att sätta fantasipriser på sina telefoner, men sedan några år tillbaka har vi sett liknande prissättning även från tillverkare av Androidtelefoner, såsom Samsung.
Numera är en prislapp på 10 000 kronor och uppåt norm snarare än undantag för en toppmodell från en rad tillverkare, och även uppstickare som OnePlus som sedan 2014 har byggt sitt varumärke på att erbjuda en hög utrustningsnivå kombinerat med ett lågt pris tar numera ut över 8 000 kronor eller för sitt flaggskepp.

Utöver att prisutvecklingen har skenat har vi även sett att utvecklingen och innovationen inte längre ser ut som den en gång gjorde. Ingen överraskning kanske, det går inte att innovera och hitta på nya måste-funktioner och -finesser för varje nytt år som går, utan i takt med att marknaden mognar så blir också de årliga stegen framåt allt mindre. Visst ser vi varje år snabbare processorer, men i handen känner man sällan någon större skillnad från ett år till ett annat.

Vi har på vårt forum likväl som i våra besöksloggar sett att allt fler av våra läsare har lite äldre modeller, modeller med tre, fyra eller till och med fem år på nacken. Vi har även sett att en stor andel även har valt mellanklasstelefoner istället för de smått ohemult dyra toppmodellerna.

Våra frågor till er som har valt att behålla en lite äldre modell, säg tre år eller äldre, är som följer:

Hur upplever ni att era lite äldre telefoner fungerar som primär smart telefon idag? Känner ni av ålderskrämporna, kanske börjar batteritiden bli svag efter ett tusental laddningar, eller fungerar det på det stora hela bra? Är ni oroade av att inte få löpande säkerhetsuppdateringar?

Hur går ert resonemang kring ert val att behålla en äldre telefon – är det en kostnadsfråga, en principfråga eller kanske att ni inte vill bidra till köp och släng-mentaliteten?

Dela med er av era synpunkter i våra kommentarer, och nämn gärna vilken telefon ni använder och varför.
 

Mest kommenterat

 1. Vilken telefon gav dig senast wow-känslor?
 2. Exynos-varianten av Galaxy S20 presterar sämre än Snapdragon i batteritest
 3. Swish kommer till Huaweis appbutik AppGallery
 4. Huawei P40 och P40 Pro släpps i Sverige i slutet av april
 5. YouTube sänker standardkvaliteten till 480p
 6. Specifikationerna för Huawei P40 och P40 Pro läcker ut innan tillkännagivandet

Mest läst

 1. Netflix sänker upplösningen i Europa för att minska belastningen på internet
 2. Påstådda pressbilder på Huawei 40 och P40 Pro
 3. Vilken är din optimala skärmstorlek – och varför?
 4. Samsungs senaste telefon har ett 6000mAh-batteri
 5. Här är Nokia 8.3 med ovanligt brett 5G-stöd
 6. Google släpper Android 11 Developer Preview 2

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken skärmstorlek föredrar du (se bild)?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey