Nothing lanserar prispressade CMF Phone 1 med utbytbart bakstycke

Postat:
11:52 - 2024-07-08
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
25

Nothing-märket CMF har idag lanserat prispressade telefonen Phone 1. En av egenskaperna som får enheten att sticka ut – bortsett från designen – är att bakstycket är enkelt att byta ut. Ett löstagbart bakstycke innebär dock inte att även batteriet går att ersätta i en handvändning.

Tanken är mer att användare ska kunna ändra färgen på telefonen efter tycke eller kunna byta ut bakstycket om det skadas. Att bakstycket är lätt att ta bort underlättar dock även reparationer i allmänhet.

CMF Phone 1 erbjuder en 6,67-tumsskärm med AMOLED-teknik, 1080 x 2400 pixlar, 120Hz uppdateringsfrekvens, HDR10+ och en för prisklassen hög högsta ljusstyrka på 2000 nits. Enheten drivs av 4nm-chippet Mediatek Dimensity 7300 ihop med 8GB RAM och 128GB lagring. Lokala lagringsutrymmet kan utökas genom minneskort på upp till 2TB.

Batteriet har 5000mAh och stödjer 33W-laddning via kabel, men trådlös laddning saknas. Enligt Nothing kan en laddning räcka till 22,6 timmars Youtube-tittande eller 43,6 timmars röstsamtal. Huvudkameran är Sony-tillverkad med en upplösning på 50MP och bländaren f1,8. Frontkameran har 16MP. Den sekundära bildsensorn på bakstycket är endast en 2MP-kamera för djupmätningar.

Gränssnittet är samma som i Nothings övriga telefoner: Nothing OS 2.6 som baseras på Android 14. Vad som gäller angående uppdateringar kan vi inte svara på då hemsidan i skrivande stund både anger tre års OS-uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar, samt längre ned på sidan: istället två respektive tre år. Nothing säljer officiella tillbehör likt ett stativ, en ögla, samt ett fodral för kontokort och andra kort.

Enligt Nothing har konstruktionens tålighet testats på olika vis. USB-porten ska exempelvis klara att kontakten sätts in och dras ut minst 30 000 gånger. Konstruktionen erbjuder inte IP68 som flaggskeppen men den ska hålla damm ute och tåla lättare former av väta (IP52). Panelen erbjuder ett förinstallerat skärmskydd. Hemsidan listar Wi-Fi 6 och Bluetooth 5.3, fingeravtrycksläsare (under skärmen), samt dubbla SIM-platser.

Att trådlös laddning saknas är svårt att beskylla Nothing för med tanke på priset och många föredrar dessutom att ladda via kabel. Avsaknaden av NFC är dock mer förbryllande eftersom det gör att CMF Phone 1 inte kan användas för kontaktlösa betalningar.

CMF Phone 1 kostar inte mer än 2299 kronor när telefonen beställs från Nothings hemsida, vilket är en tillfällig prissänkning från ordinarie 2599 kronor. Ett pris på 2299 kronor är prisvärt och prispressat sett till hårdvaran som erbjuds, såtillvida inte NFC är ett krav. De som vill ha 256GB integrerad lagring får betala 2899 kronor.