Nu kan Android varna ifall en obehörig spårningsbricka upptäcks

Postat:
13:07 - 2023-07-28
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
11

Enheter som kör Android 6.0 eller senare kan nu varna ifall en obehörig spårningsbricka har upptäckts i närheten. Syftet är främst att folk ska bli varnade ifall någon använt en spårningsbricka för att förfölja en annan människa.

En avisering visas ifall en Bluetooth-spårare har upptäckts. Ett tryck på aviseringen visar information om brickan och en karta över rutten som spårats. Användare kan välja att spårningsbrickan ska spela upp ett ljud så att den enklare kan hittas, utan att personen som äger brickan vet om det.

Systemet kan visa Bluetooth-spårarens serienummer om brickan stödjer det, samt eventuellt även information om ägaren. Android tipsar om hur spårningsbrickan kan inaktiveras. Användare kan därtill göra manuella sökningar från kategorin ”Säkerhet och nödläge” bland inställningarna.

Google nämner samtidigt att företaget valt att fördröja det nya och förbättrade ”hitta min enhet”-nätverket som tillkännagav under I/O fram till att Apple implementerat stöd för den gemensamma lösningen för att förhindra obehörig spårning.