Nu kan Googles högsta säkerhet aktiveras utan hårdvarunyckel

Postat:
12:51 - 2024-07-10
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
1

Google erbjuder extra hög säkerhet för konton genom ett program kallat Avancerat skydd (APP) på svenska. Den utökade säkerheten är främst avsedd för mer utsatta personer likt journalister, aktivister, IT-administratörer, politiker och företagsledare – men säkerhetslagret är gratis och kan så vitt vi vet aktiveras av alla.

Fram till idag har det avancerade skyddet krävt en separat hårdvarunyckel. Nu har det blivit lättare att gå med i APP tack vare stöd för passkeys. Allt som behövs är exempelvis en smartphone. Vad en passkey är förklaras i detalj i vår FAQ från förra året.

Så varför är inte APP igång som standard för samtliga användare om säkerheten förbättras? Att aktivera APP för med sig vissa begränsningar. Manuell installation av appar (APK-filer) blockeras helt och hållet. Endast appar från Play Store och en eventuell inbyggd butik från tillverkaren tillåts.

Tredjepartsappars och externa tjänsters tillgång till ditt Google-konto begränsas dessutom. När APP är aktivt får endast Google-appar och verifierade tredjepartsappar tillgång till Google-kontot. Inloggning med Google-konto i andra tjänster begränsas därmed. Mer information finns i källhänvisningarna nere till höger under artikeln.