Ny infographic understryker problemen med patent på ett underhållande vis [Off Topic]

Postat:
13:45 - 2012-01-05
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
31

I mobilvärlden stämmer tillverkarna varandra till höger och vänster. Påstådda patentbrott anges nästan alltid som orsak. Apple är kanske den teknikjätte som är hetast på gröten och företaget ligger bland annat i bitter strid med Samsung.

Stämningarna är så vanliga och patent en så viktig faktor inom mobilbranschen att Google lagt ut många miljarder för att stärka sin patentportfölj (genom att exempelvis köpa Motorola Mobility) och på så vis bättre kunna skydda Android och dess samarbetspartners.

Som lekman kan många av patententen i mobil- och mjukvaruvärlden te sig märkliga. Kan man få ett patent för att låsa upp en pekskärm med en rörelse? Ja, tydligen.

Dessa otaliga patent för små allmänna finnesser och funktioner är ofta en helt onödig käpp i hjulet för innovationen, vilket även 80 % av alla programmerare i USA anser. Det finns många så kallade patenttroll, särskilt i USA, vars affärsidé är att köpa patent och sedan tvinga utvecklare att betala licenspengar.

Under de senaste 20 åren har patentstämningar kostat amerikanska innovatörer 500 miljarder dollar i uteblivna intäkter. Immaterialrätt kan självfallet fylla en mycket viktig funktion och patent behövs för att skydda nyskapande och originella uppfinningar från att exploateras. Undertecknad anser dock att patentsystemet i USA behöver revideras snarast. Vad tycker ni om patenten och stämningarna i mobilvärlden?

Genom Android and Me, FrugalDad

Lägsta pris på HTC Incredible S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på ASUS Transformer Prime 32GB Wi-Fi på Prisjakt just nu: