Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Nya funktioner och jämförelsemöjligheter på Androidenheter.se

Postat:
17:01 - 2012-10-22
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Androidenheter.se - en guide i androiddjungeln

I våras släppte Swedroid androiddatabasen Androidenheter.se och sedan starten har sajten fått en hel del nya funktioner. Bland annat en köpguide och en avancerad sökfunktion där man kan filtrera fram modeller utifrån en mängd olika kriterier som exempelvis processorplattform, grafikkrets, upplösning, 4G och numera även pris.

Användare kan lägga enheter i tre olika listor: vill ha, har och har haft. Genom sidan Mina enheter får man sedan en översikt över ens olika enheter och för modellerna man lagt i sin Vill ha-lista kan man se lägsta pris på Prisjakt. Om man vill kan man dela sidan med andra. 

Mina enheter-sidan har sedan en tid tillbaka även en egen filtreringsfunktion. På så vis kan man bevaka databasen. Om man till exempel är ute efter en androidmobil med minst 2GB RAM, fyrkärnig processor, NFC, AMOLED-skärm och HD-upplösning så kan man enkelt se alla enheter som matchar kriterierna i en ruta på Mina enheter-sidan. För att kunna använda funktionen behöver man först registrera sig på sajten vilket går väldigt fort. De enda uppgifterna som behövs är valfritt användarnamn och en e-postadress.

Mobiljämförelser på Androidenheter.se

Jämförelsesidan har också fått sig ett lyft. Största nyheten där är storleksjämförelser med hjälp av de faktiska enhetsbilderna. De visas bara när två enheter av samma typ jämförs (två mobiler eller två surfplattor). För telefoner används en klassisk tändsticksask av det stora slaget som jämförelse och för tablets används ett A4-ark.

Vi kan till exempel se att Googles populära surfplatta Nexus 7 är bra mycket nättare till formatet än en 10,1-tumstablet som Samsung Galaxy Note 10.1. Vi kan även konstatera att Apples senaste iPhone med den större skärmen fortfarande är väldigt liten i jämförelse med en phablet som Samsung Galaxy Note 2.

Storleksjämförelse mellan iPhone5 och Samsung Galaxy Note 2

Storleksjämförelse mellan Samsung Galaxy Note 10.1 och Asus Google Nexus 7

En annan nyhet är nämligen att det numera går att jämföra androidenheter med populära mobiler från andra plattformar. Även Android-fantaster kan vara nyfikna på konkurrerande operativsystem och om inte annat kan det vara intressant att jämföra Androids topphårdvara med den hårdvara andra plattformar erbjuder.

De kommande Windows Phone 8-mobilerna har till exempel samma chip, RAM-minne och upplösning som var modernt för androidmobiler i våras. Enheterna som kör andra system än Android finns bara med som jämförelse och påverkar naturligtvis inte statistiken. De finns heller inte med i topplistorna. Jämförelser går att dela med andra genom en länk som visas precis ovanför jämförelsetabellen.

Androidenheter.se: HTC One X+ VS Nokia Lumia 920

Det finns väldigt många olika mobilchip, så kallade SoCs (system-on-chips), och det är svårt att hålla reda på alla. Därför har vi lagt till en indikator intill processorplattformsuppgiften i specifikationstabellen som uppskattar hur snabbt chipet är. Det är chipets generella prestanda som anges vilket inte nödvändigtvis behöver återspeglas i flytet i enhetens gränssnitt, då det är flera andra faktorer som spelar in. Liknande indikatorer visas även för RAM-minne, pixeldensitet och batterikapacitet.

Androidenheter.se - nya funktioner bland specifikationerna

En annan ny finess som fortfarande är i betastadiet är prestanda-per-krona. Genom en formel som bland annat utgår från chip, RAM-minne och pixeldensitet försöker vi uppskatta hur mycket prestanda man får för slantarna. Det är alltså en beräkning baserad på den rena hårdvaran och inte mer vetenskapligt än så, men det kan förhoppningsvis ge en idé om hur mycket hårdvara man får för pengarna. Den uppgiften visas längst ner bland topplistorna och även i vanliga specifikationstabellerna. Formeln är i färd att förfinas så att resultaten blir mer användbara.

Avslutningsvis så har vi lagt till ännu ett sätt att filtrera fram enheter ur databasen. Det är en enkel och rak söksida som rätt och slätt visar de enheter som uppfyller vissa krav. Vi strävar hela tiden efter att göra sajten bättre, så förslag och synpunkter välkomnas och uppskattas. Tack för alla bra förslag vi fått hittills. Vi önskar er varmt välkomna till nya och förbättrade Androidenheter.se!

Processor: 1,3GHz quad-core
Plattform: Tegra 3
RAM: 1GB
Skärm: 7" / WXGA / 216PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: MP

Mest kommenterat

 1. Hur ofta startar du om din mobil?
 2. Sonys specialmodell Xperia Pro släpps i Sverige för 24 990 kronor
 3. Fler rykten om nätta Asus Zenfone 8
 4. Facebook Messenger blir tredje appen att nå 5 miljarder installationer
 5. OnePlus-telefoner kommer få temabutik
 6. Fler tillverkare erbjuder längre uppdateringsperioder

Mest läst

 1. Hur ofta startar du om din mobil?
 2. Google kommer aktivera tvåstegsverifiering som standard
 3. Sonys specialmodell Xperia Pro släpps i Sverige för 24 990 kronor
 4. Google råkar avslöja trådlösa hörlurarna Pixel Buds A
 5. Asus Zenfone 8 är IP68-klassad
 6. Swedroids fyndtipsfredag (v18)

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur ofta startar du om din mobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om